ZF Live. Andrei Pogonaru, proprietarul Veranda Mall: Avem un program de economisire a energiei, nu mai pornim iluminatul noaptea, unele magazine se gândesc deja la un program de funcţionare redus

Autor: Alina-Elena Vasiliu 07.10.2022

Din costul total pentru administrarea mallului, electricitatea şi gazul reprezintă cam 20%. „Cifra de afaceri este acum mai mare decât în 2019. Dacă lucrurile merg bine în continuare, sper să ajungem la afaceri de 7-8 milioane de euro. În 2019 am avut în jur de 7 milioane de euro“, a spus Andrei Pogonaru.

În condiţiile în care costurile cu energia devin din ce în ce mai împovărătoare pentru companii, iar unii retaileri deja au anunţat că reduc programul de lucru pentru a economisi electricitate, şi mallurile se gândesc la aceeaşi variantă. De pildă, centrul comercial Veranda din zona Obor a Capitalei ia în calcul să reducă programul de lucru cu o oră, dacă situaţia se va agrava.

„Fiecare chiriaş îşi plăteşte separat părţile lui de electricitate, în spaţiul pe care îl ocupă. Avem însă un program comun de economisire a energiei – nu mai pornim iluminatul noaptea, unele magazine se gândesc deja la un program de funcţionare redus, se pregătesc pentru o iarnă cu program redus. Sunt chiriaşi care iau în calcul să deschidă cu o jumătate de oră mai târziu şi să închidă cu o jumătate de oră mai devreme. Dacă se va ajunge la un moment dat în care preţurile energiei să depăşească toate aşteptările, în mod clar vom lua o decizie la nivelul întregului mall, să se închidă mai devreme. Acum mallul se închide la ora 22“, a spus Andrei Pogonaru, proprietarul mallului Veranda, la emisiunea online de business ZF Live.