Robert Şova, preşedintele CECCAR. Fraudele din companii fac loc unei noi profesii: expertul contabil criminalist. Dacă managementul City Insurance ar fi vrut un astfel de serviciu, nu s-ar fi ajuns aici

Autor: Adelina Mihai 09.10.2022

Folosirea banilor sau a bunurilor companiei în scop personal, cosmetizarea situaţiilor financiare în mod voit şi corupţia sunt principalele metode de fraudă din business, iar rafinarea metodelor de furt a condus şi la apariţia unei noi profesii în România: contabilul criminalist.

„Contabilitatea crimi­nalis­tică este contabil­itatea care se ocupă cu asigu­rarea securităţii busi­nes­sului, a patrimoniului businessului, prin activitatea de detecţie, investigaţie şi prevenţie. Ea nu se ocupă cu partea de conformare şi de consiliere“, a spus Robert Şova, preşedintele CECCAR -  Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

Deturnarea activelor companiei, dena­tu­­rarea situaţiilor financiare şi corupţia sunt prin­cipalele modalităţi de fraudă întâlnite în companii la nivel internaţional, dar şi în Ro­mânia.