Antreprenori locali. Familia Timiş, care deţine mezelurile CrisTim, va investi 7 mil. euro într-o cramă în judeţul Prahova. Radu Timiş: „Vom da drumul unei crame cu o tehnologie de ultimă oră, unde o să facem vinuri cu care să ne batem cu producători din Europa şi din lume“

Autor: Florentina Niţu 05.10.2022

Familia Timiş, fondatoarea im­pe­riului de mezeluri CrisTim, un business cu o cifră de afaceri consolidată la nivel de grup de 760 mil. lei (circa 150 mil. euro), intenţionează să investească 7 mil. euro într-o cramă în localitatea Chi­ţo­rani, judeţul Pra­hova, acolo unde se află şi domeniul Casa Timiş. Este prevăzut ca proiectul să înceapă anul viitor, iar o parte din suma investită să fie atrasă din fonduri europene.

„Acest proiect este în planul pentru anul viitor. Am depus un proiect pentru a accesa fonduri europene, iar acum aşteptăm. Estimăm că investiţia totală va fi de aproape 7 milioane de euro. Crama va fi localizată lângă resortul Casa Timiş, unde vom fabrica vin din proprii struguri (până în prezent compania externaliza producţia de vin - n. red.). Este pasul esenţial pentru a face vin la standarde ridicate“, a spus pentru ZF Radu Timiş Jr., CEO al CrisTim, fondat de părinţii săi - Radu şi Cristina Timiş la începutul anilor 2000.

Spre comparaţie, Constantin Duluţe, unul dintre cei mai mari antreprenori români, care a vândut Agricost către arabii de la Al Dahra, a deschis anul trecut o cramă în valoare de peste 7 mil. de euro la Huşi. El deţine Vinicola Avereşti 2000, compania din spa­tele brandului de vinuri Domeniile Avereşti. De altfel, Mihai An­ghel, proprietarul Ce­realcom Dolj, cea mai mare companie româ­nească din producţia de cereale după cifra de afaceri, a investit o parte din bani în Crama Segarcea, semn că pentru marii antre­prenori români sectorul viniviticol are interes cres­cut. Familia Timiş a cumpărat în 2018 un conac în Chiţorani şi 4 hectare de teren, iar ulterior s-a extins şi a început să planteze viţă-de-vie, care se întinde pe 70 de hectare în prezent, dintre care pe 10 sunt plantaţi struguri de masă.