Cine sunt ucrainenii de la Automagistral-Pivden, care vor să construiască autostrada spre Moldova? Compania are experienţă în construirea de autostrăzi, mentenanţa lor şi alte proiecte rutiere

Autor: Alina-Elena Vasiliu 05.10.2022

Automagistral-Pivden, o companie din Ucraina care a realizat mai multe lucrări de infrastructură în ţara-vecină, se află în căutare de con­tracte şi în România, figurând, în anun­ţul CNAIR (Compania Naţio­nală de Administrare a Infrastructurii Rutiere), ca fiind înscrisă la licitaţiile pentru realizarea celor trei loturi din autostrada Bacău-Paşcani. Astfel, com­pania apare înscrisă pe listă pen­tru fie­care dintre loturile Săuceşti (jud. Ba­cău) - Trifeşti (jud. Neamţ), de 30,3 km, Trifeşti (jud. Neamţ) - Gherăeşti (jud. Neamţ), de 18,9 km, şi Mirceşti (jud. Iaşi) - Paşcani (jud. Iaşi), de 28,1 km. Câştigătorii licitaţiilor, la care s-au înscris şi companii din România şi Turcia, nu au fost încă anunţaţi.

Automagistral-Pivden şi-a înce­put activitatea în anul 2004, cu doar câteva zeci de angajaţi şi puţine e­chipamente. Compania are experien­ţă în construirea de autostrăzi, men­tenanţa lor şi alte proiecte rutiere. În 2020, şi-a creat o divizie de construcţii de poduri, iar pe parcursul anului trecut a restaurat peste 40 de astfel de obiective şi a lucrat la întreţinerea a peste 6.500 de kilometri de drumuri, de pe tot teritoriul Ucrainei, având însă lucrări şi în Republica Moldova. Compania, cu sediul în Odesa, se ocupă şi de producţia de asfalt.