ZF Agropower. Dănuţ Corbuţ, acţionar Agroind Cauaceu: Avem planuri să investim în irigaţii şi am constituit un grup de lucru împreună cu autorităţile

Autor: Florentina Niţu 05.10.2022

Fermierii din judeţul Bihor împreună cu autorităţile locale şi naţionale au constituit un grup de lucru pentru a analiza cum pot creşte suprafaţa irigată la nivelul judeţului şi ce surse de finanţare găsesc, astfel încât să irige câteva zeci de mii de hectare în loc de 500-700 de hectare cât se irigă în prezent, potrivit lui Dănuţ Corbuţ, acţionar al Agroind Cauaceu, unul dintre cei mai cunoscuţi agricultori din vestul României.

„Avem planuri să investim în irigaţii şi am constituit un grup de lucru împreună cu prefectura judeţului Bihor, cu cei de la Apele Române şi cu cei de la ANIF (Agenţia Na­ţională pentru Îm­bu­nătăţiri Funciare – n. red.) pentru a analiza situaţia şi a găsi soluţii pentru a se putea iriga o suprafaţă mai mare în judeţul Bihor. Eu sper ca lucrurile să se mişte şi să se aloce fonduri, astfel încât să se creeze baraje pe cursurile unor pârâuri şi în perioada de iarnă să putem aduna apa în ele pentru ca vara când avem nevoie de apă din aceste lacuri de acumulare să putem să o folosim“, a spus Dănuţ Corbuţ în cadrul emisiunii ZF Agropower.

În judeţul Bihor se cultivă circa 200.000 de hectare cu cereale, iar în acest an s-a irigat mai puţin de 1% din suprafaţă, din cauza faptului că nu există o infrastructură pentru irigaţii în acea zonă, a menţionat Corbuţ.

„Pârâiele şi canalele deţinute de ANIF în judeţul Bihor au fost create ca şi canale de desecare, pentru că în urmă cu 15-20 de ani nu ştiam ce înseamnă să ai probleme cu seceta. Aveam probleme cu excesul de apă şi aceste canale ne ajutau, dar în ultimii ani nu au mai fost întreţinute, iar acum căutăm o soluţie să le curăţăm şi să le dăm o dublă utilitate, adică să acumulăm apă când sunt precipitaţii excesive, dar şi să construim baraje în amonte de zona noastră pe aceste pârâie, ca vara să putem iriga mai mult“, a adăugat Dănuţ Corbuţ.

Acum, în judeţul Bihor se irigă astăzi maximum 500 – 700 de hectare, iar în cazul în care s-ar face investiţiile necesare, suprafaţa ar creşte până la câteva zeci de mii de hectare irigate, potrivit acţionarului Agroind Cauaceu. „Din ce informaţii avem s-ar părea că s-ar putea să fim incluşi şi noi în PNRR şi să primim bani pentru irigaţii. Sper să se găsească finanţare pentru a se face în următorii ani aceste investiţii în judeţul Bihor.“

El completează că irigă o parte din suprafaţa cultivată cu cereale dintr-un lac de acumulare, în lipsa infrastructurii naţionale de irigaţii. „Fermierii care irigă în zona de vest au sisteme de irigaţii făcute de ei cu câţiva ani în urmă“, subliniază acesta.

Corbuţ a mai spus că fermierii care au început să investească în ultimii ani în sisteme proprii de irigaţii au curăţat şi o parte din canalele de desecare din fonduri proprii, doar ca să aibă apă în zona în care ei activează. „Sunt fermieri care au făcut conducte subterane, inclusiv eu am făcut în fermă, pe 3-4 kilometri, ca să ducă apa în parcelele în care au nevoie. Fermierii sunt dispuşi să investească în irigaţii pentru că, din punctul meu de vedere, este singura metodă prin care putem să creştem producţiile la hectar“, a precizat Corbuţ.

În prezent, Agroind Cauaceu lucrează 4.500 hectare de teren, are o staţie de condiţionare a seminţelor de cereale şi multiplică sămânţă de la jucătorii mai din industrie care deţin soiuri.

„Anul agricol 2021 – 2022 aş putea spune că este cel mai slab în zona în care activez. Nu neapărat din cauza secetei, ci şi din cauza arşiţei pe care am avut-o în lunile iulie şi august. Seceta a influenţat foarte mult producţiile de cereale în acest an, dar arşiţa a afectat cultura de porumb, pentru că a fost în perioada în care acesta trebuia să polenizeze şi să lege. Pe parcelele irigate avem producţie mai bună decât pe parcelele neirigate“, a mai spus Corbuţ.

El a menţionat că este optimist că se vor găsi bani pentru agricultură, astfel încât „în câţiva ani să avem un sistem de irigaţii bine pus la punct şi să nu mai depindem în totalitate de apa care vine din cer, ci să avem posibilitatea să controlăm acest lucru“.

O fermă nu reuşeşte să ajungă la potenţialul maxim de producţie fără apă, indiferent de tehnologia folosită, soiuri sau hibrizi ori de îngrăşămintele aplicate, a precizat Corbuţ.

Pe lângă producţia de cereale şi multiplicarea seminţelor, Agroind Cauaceu face comerţ de îngrăşăminte chimice şi inputuri agricole, cât şi de cereale, cu propria flotă de maşini. De asemenea, are propria reţea de fitofarmacii unde vinde producţia. Totodată, oferă servicii de depozitare, având capacităţii de stocare a cerealelor de peste 80.000 de tone. Compania mai confecţionează şi comercializează brichetele ecologice - un combustibil solid obţinut din paie tocate mărunt şi presate la temperatură înaltă.

În 2021, Agroind Cauaceu, deţinut majoritar de grupul elveţian Ameropa, şi familia Corbuţ (30%) a avut o cifră de afaceri de 580,5 milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de anul anterior, şi a avut un profit de 6,2 milioane de lei, de patru ori mai mare decât în anul precedent, conform datelor publice.