Lira răsflă uşurată: Valoarea monedei britanice se apropie de 1,15 dolari după abandonarea scăderii ratei impozitului pe venit

Autor: Andrei Şerbănescu 05.10.2022

Lira sterlina a urcat până la un maxim de trei săptămâni, depăşind nivelul de dinainte ca un pachet fiscal de reducere a impozitelor sa provoace o undă de şoc pe pietele valutare si ale obligaţiunilor, scrie FT.

Lira sterlină a urcat miercuri cu 0,1%, până la 1.1485 de dolari, înapoi la nivelul la care se tranzacţiona pe 15 septembrie şi menţinându-se în raport cu dolarul după tulburările de săptămâna trecută cauzate de declaraţiile ministrului de finanţie britanic, Kwasi Kwarteng.

Situaţia în cauză face ca moneda să fie cu 11% mai mare decât minimul record înregistrat de 1.035 de dolari atins în prima zi de tranzacţionare după ce guvernul şi-a dezvăluit planurile bugetare pe 23 septembrie.

Decizia guvernului Marii Britanii de a anula eliminarea planificată a ratei impozitului pe venit de 45p a susţinut lira sterlină şi a ajutat-o ​​să-şi revină din recesiunea sa recentă.

Faţă de euro, lira a crescut cu 0,1%, la 87,1p.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe 10 ani din Regatul Unit, care a atins un maxim de aproape 4,6% în urma declaraţiei fiscale din 23 septembrie, a fost relativ constant la 3,873% miercuri, în timp ce gilt-ul pe 30 de ani a scăzut cu 0,033 puncte procentuale, la 4,035%.