Forţele ucrainene avansează în regiunea Luhansk pentru prima dată de la începutul conflictului

Ziarul Financiar 05.10.2022

Imagini din social media de miercuri arată trupele ucrainene în cel puţin un sat din estul zonei Luhansk, după ce au trecut din regiunea vecină Doneţk, scrie CNN.

O fotografie arată o unitate ucraineană în jurul unui indicator rutier în satul Hrekivka, chiar în interiorul regiunii Luhansk.

Este pentru prima dată de la începutul conflictului când trupele ucrainene au avansat în Luhansk.

Întreaga regiune Luhansk este revendicată ca teritoriu rusesc de către Kremlin, în urma anexării sale forţate. Dar în ultimele zile, forţele ucrainene s-au apropiat de regiune din mai multe direcţii, bazându-se pe ofensivele lor de succes din Harkov şi Doneţk.

De asemenea, un videoclip din reţelele de socializare a arătat trupe ucrainene în oraşul Terny din regiunea Doneţk, la aproximativ 20 de kilometri de oraşul Kreminna din Luhansk, care, potrivit analiştilor, este o linie defensivă critică pentru ruşi, acum că au pierdut teren atât în regiunile Doneţk, cât şi în Harkov.

Avansurile ucrainene în nord-est au loc la câteva zile după aşa-numitele referendumuri organizate de autorităţile locale pro-ruse care au dus la anexarea de către Moscova a zonelor Doneţk şi Luhansk, precum şi a unei mari părţi din Zaporojie şi Herson. De când măsurile de anexare au fost aprobate vinerea trecută de preşedintele rus Vladimir Putin, forţele ruse au pierdut sute de kilometri pătraţi de teritoriu în Doneţk şi Herson.