ZF Live. Urmează conferinţa ZF/NNDKP Legal & Tax, ediţia a 7-a. Miercuri, 12 octombrie. Alina Timofti şi Marius Ionescu, NNDKP: Mediul de business se poate aştepta la noi creşteri de taxe în 2023

Autor: Răzvan Botea 06.10.2022

♦ Ziarul Financiar şi casa de avocatură NNDKP, divizia de consultanţă fiscală, organizează miercuri, 12 octombrie, cea de-a şaptea ediţie a dezbaterii Legal & Tax.

Avocaţii şi consultanţii de la NNDKP împreună cu invitatul special Ciprian Dascălu vor aduce la zi tabloul macroeconomic şi fiscal al României, vor prezenta prognozele pentru 2023, precum si ultimele modifcări legislative din domeniul energiei . Guvernul a decis prima rundă de majorare fermă a taxelor din ultimii trei ani în vara aceasta, majoritatea prevederilor intrând în vigoare începând cu 2023. Poate fi doar începutul, sunt de părere consultanţii fiscali, pentru că mai multe indicii, pe lângă nevoia clară de bani la bugetul de stat, arată că discuţia despre creşteri de taxe va reveni curând.

„În PNRR sunt asumate şi nişte studii de făcut cu Banca Mondială pentru sistemul de fiscalitate, deci să vedem ce mai trebuie modificat“ a spus Alina Timofti, partener şi coordonator NNDKP Consultanţă Fiscală, la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business Services.

„Primele drafturi vor apărea pe finalul anului, deci ne putem aştepta din nou la sugestii şi recomandări de modificare. Există studii deja făcute de FMI care menţionează că 0,5 puncte procentuale din PIB de creştere a încasărilor prin modificarea legislaţiei fiscale nu sunt suficiente. Ne mutăm într-o zonă de discuţii că ar trebui lărgite baze de impozitare, că ar trebui reluate discuţiile cu privire la impozitul progresiv“, a mai spus Alina Timofti.

Marius Ionescu, partener şi coordonator NNDKP Consultanţă Fiscală, a spus, în cadrul aceleiaşi emisiuni, că guvernul modifică legislaţia astfel încât să crească penalităţile şi dobânzile datorate de companii către ANAF, pentru creanţe mai vechi.

„Am avut chiar recent o inspecţie fiscală de 200 de milioane de euro, nu putea fi plătită. Această valoarea a avut decizia de impunere, pentru ultimii cinci ani. A fost contestată. Am obţinut suspendarea executării în instanţă, iar compania a putut să funcţioneze. Dintre cele 200 de milioane de euro au mai rămas 5. Pentru cele 5 mil. de euro se mai plătesc penalităţi şi dobânzi. De exemplu, la o decizie de impunere de 1 milion de euro, pe legea actuală plăteşti în total 1,5 mil. euro. Pe legea care se va modifica, plăteşti 2 milioane“, a exemplificat el.

Care sunt cele mai importante modificări fiscale din 2022 şi cum afectează mediul de business? Cum afectează afacerile reglementările din energie? La ce ne putem aştepta în 2023? La toate aceste întrebări şi la multe altele vor răspunde speakerii conferinţei ZF/NNDKP Legal & Tax, ediţia a 7-a, care va avea loc miercuri, 12 octombrie, începând cu ora 09:30. Invitatul special al evenimentului este Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR.

 

Ce au mai spus invitaţii la ZF Live:

Alina Timofti, partener şi coordonator NNDKP Consultanţă Fiscală:

Marea majoritate a modificărilor fiscale au venit din obligaţiile din PNRR. Sunt câteva modificări pe care le simţim deja, cum ar fi regimul fiscal aplicabil microîntreprinderilor.  El nu este aplicabil încă în varianta nouă, însă toată lumea este cu această analiză în faţă, pentru că este un regim larg folosit în România, în special de către antreprenorii români. Pentru cei care trec de la microîntreprindere la SRL sarcina fiscală creşte cam de cinci ori.

► Prin limitarea facilităţilor fiscale, statul român dovedeşte incapacitatea de a face controlul în teren, astfel încât să îi prindă pe cei care abuzează de aceste facilităţi. A existat şi o zonă de abuz, dar când schimbi şi limitezi în aşa fel încât să-i loveşti şi pe cei care erau în această zonă în mod corect, nu ştiu dacă este neapărat varianta bună.

 

Marius Ionescu, partener şi coordonator NNDKP Consultanţă Fiscală:

► Până acum, în ultimii 2-3 ani, au fost modificări tehnice. Acum cresc taxele şi în unele zone cresc masiv. Avem clienţi care au o problemă: până la urmă ai avut un regim dat de statul român, a durat cinci ani, iar acum statul îl ia. Au fost făcute business planuri pe aceste măsuri, acum statul vine şi spune că trebuie să plăteşti taxe de cinci ori mai mari. Plafonul de 1 milion de euro a făcut ca firmele să fie robuste.

► Industria de construcţii este destul de lovită de limitarea facilităţilor fiscale. Acolo mai e o problemă că au scos din modul de calcul al activităţii şi firmele care lucrează în străinătate. Mai este scăderea plafonului pentru TVA redus la locuinţe.