MidEuropa Partners şi Medicover discută în birourile centrale de la Londra şi Stockholm despre posibilitatea de a-şi uni operaţiunile din România sub aceeaşi umbrelă. Împreună, cele două grupuri adună afaceri de 2,3 mld. lei, pe o piaţă de sănătate privată de 11 mld. lei

Autor: Cristina Roşca 06.10.2022

♦ MidEuropa deţine în România reţeaua de sănătate privată Regina Maria ♦ Medicover are local clinicile şi spitalul cu acelaşi nume, precum şi reţeaua de laboratoare Synevo, liderul pieţei de profil.

Fondul de private equity MidEuropa Partners, proprietarul Regina Maria, şi grupul suedez Medicover, o afacere de familie ce deţine atât businessul cu acelaşi nume, cât şi laboratoarele Synevo, discută în birourile centrale de la Londra şi, respectiv, Stockholm, despre posibilitatea de a-şi uni sub aceeaşi umbrelă operaţiunile din domeniul sănătăţii private din România, spun sursele ZF.

Mai exact, este vorba despre intenţia de a face un schimb de acţiuni, astfel încât la final, MidEuropa Partners şi Medicover să fie ambii acţionari în jucătorul nou creat.

Decizia de a face asta vine în contextul în care MidEuropa Partners a încercat deja să vândă în mai multe rânduri Regina Maria şi a ajuns în urmă cu aproape un an să o cumpere tot el, dar printr-un alt fond, cu banii de la alţi investitori. Regina Maria este al doilea cel mai mare jucător din sectorul de sănătate privată din România, compania având o dezvoltare accelerată în ultimii 5-6 ani datorită unei politici agresive de achiziţii.

De partea cealaltă, Medicover, ce are o prezentă de aproape 30 de ani pe piaţa locală, are o amprentă mult mai restrânsă în România pe segmentul de clinici, comparativ cu primii jucători – MedLife şi Regina Maria. Însă grupul suedez este foarte puternic pe segmentul de laboratoare, unde deţine reţea­ua Synevo, liderul pieţei de profil. Deşi Synevo şi Medicover sunt operate pe entităţi juridice separate, ele sunt amândouă parte a Medicover.