ZF Deschiderea de astăzi. Cum se prezintă industria de asset management la început de T4? Aurel Bernat, BT Asset Management: Scăderile bursiere din ultima perioadă mi se par fireşti. Un aspect pozitiv este faptul că orizontul investiţional tinde să fie mai lung

Autor: Eduard Ivanovici 07.10.2022

Sumele mici din piaţă generează o relaxare investiţională suplimentară, spune reprezentantul BT.

Scăderea preţului activelor de anul acesta, declanşată de războiul din estul Europei, a fost resimţită de-a lungul întregului spectru investiţional, într-un context în care investitorii tind să îşi îndrepte în continuare atenţia către zona de acţiuni, însă cu sume semnificativ mai mici şi pe un orizont de timp mai lung, spune Aurel Bernat, CEO al BT Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România, cu active sub gestiune de 4,5 miliarde de lei.

„Mi se pare firesc ce s-a întâmplat în ultima perioadă (scăderile bursiere – n.r.). Dacă dăm timpul înapoi şi ne uităm la februarie 2022, ştirea privind războiul ruso-ucrainean a avut un impact major asupra comportamentului fiecăruia dintre noi. Deci scăderea pe active vine exact pe acest scenariu, oamenii dorind în primă etapă să îşi vadă banii în zona de conturi curente sau depozite bancare. Totuşi, pe măsură ce dobânzile bancare au început să urce, s-a văzut o ieşire în acest sens“, explică Aurel Bernat, invitat la ediţia din 6 octombrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

La jumătatea anului, BT AM deţinea o cotă de 22,8% din piaţa locală a administratorilor de active, depăşind astfel fostul lider, Erste Asset Management, arată datele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Tot atunci, fondul BT Index România ROTX afişa cel mai mare randament al unui fond deschis de acţiuni în ultimele 12 luni, respectiv 14,3%.

„A crescut numărul de investitori în fonduri mutuale şi bucuria, chiar dacă nu exagerată, este că numărul creşte în zona fondurilor de acţiuni. Cu alte cuvinte, vin persoane mai multe către acţiuni, dar cu sume mai mici. Un aspect pozitiv este însă orizontul investiţional, care tinde să fie mai lung. Datorită sumelor mici, există şi o relaxare investiţională suplimentară“, adaugă CEO-ul BT AM.

El consideră că participanţii la piaţă care se concentrează asupra fondurilor de acţiuni prin investiţii recurente pot avea de câştigat pe fondul discounturilor din ultima perioadă.

„Îndemn pe oricine să rămână cât mai mult în piaţă, indiferent de volatilitate, nu neapărat să facă ieşiri şi intrări succesive spre fondurile de acţiuni deoarece – în momentul în care pierzi câteva zile bune de creştere a pieţei pe an, din cauza acestei tendinţe de a ghici mersul pieţei, în loc să păstrezi investiţia plasată – acest lucru se transformă, de obicei, într-o pierdere în performanţă de-a lungul timpului.“


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul