Casa Albă acuză OPEC+ că ia parte Rusiei prin decizia de a reduce producţia de petrol cu 2 milioane de barili pe zi

Autor: Andrei Şerbănescu 06.10.2022

Casa Albă a acuzat OPEC+ că s-a aliniat cu Rusia după ce Arabia Saudită a condus grupul pentru a conveni asupra reducerilor profunde ale producţiei de petrol, provocând o reacţie din partea ţărilor care se luptă cu creşterea inflaţiei energetice declanşată de invazia Ucrainei de către Moscova, raportează Financial Times.

Grupul OPEC+ a declarat că va reduce obiectivele de producţie cu 2 milioane de barili pe zi, echivalentul a 2% din oferta globală, după prima sa întâlnire personală din ultimii doi ani la Viena. Scăderea reală a producţiei este probabil mai aproape de 1 milion b/zi, deoarece mulţi membri mai slabi s-au străduit să atingă obiectivele de producţie în ultimele luni.

Decizia a venit în ciuda lobby-ului amplu din partea guvernului SUA înainte de întâlnire şi a marcat o sfidare semnificativă a administraţiei Biden, care încearcă să reducă preţurile petrolului înainte de alegerile intermediare din noiembrie şi să înfometeze Rusia de venituri din energie.

Administraţia Biden a criticat reducea, numind-o drept o „decizie mioapă” într-un moment în care „menţinerea unei surse globale de energie este de o importanţă capitală”. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat reporterilor de la Air Force One că este „clar” că Opec+ se „aliniază cu Rusia”.

Ministrul energiei din Arabia Saudită, Prinţul Abdulaziz bin Salman, a respins sugestiile potrivit cărora reducerile ar afecta consumatorii, argumentând că acţiunile grupului au fost menite să încurajeze investiţiile pe termen lung în producţia de petrol.

Ca răspuns la decizia OPEC+, SUA au declarat că vor continua să elibereze petrol din stocurile strategice „după caz” şi că vor explora „acţiuni responsabile suplimentare” pentru a creşte oferta internă de petrol.

Preţurile petrolului au crescut cu peste 5% de vineri, înainte de întâlnire, iar indicele de referinţă internaţional Brent a urcat la 93,95 dolari pe baril după vestea reducerii.

„Arabia Saudită a pus OPEC pe un curs de coliziune cu lumea liberă. Ei s-au alăturat Rusiei în numele managementului de protecţie a pieţei petrolului – la fel cum consumatorii din întreaga lume se luptă cu inflaţia şi cu creşterea costului vieţii”, a declarat Bill Farren-Price, un observator veteran al Opec la firma de consultanţă Enverus. „Cu siguranţă vor exista consecinţe politice pentru Riad”.

Secretarul general al OPEC, Haitham al-Ghais din Kuweit, a susţinut că grupul oferă „securitate” şi „stabilitate” pieţelor energetice.

„Totul are un preţ”, a spus el. „Securitatea energetică are şi ea, de asemenea, preţul ei.”

Ministrul Energiei al Emiratelor Arabe Unite, Suhail Al Mazrouei, a declarat că grupul se concentrează pe evitarea prăbuşirii preţului petrolului ca în 2008 şi nu a vrut să se implice în discuţiile despre rolul Rusiei pe piaţă.