Un investitor american, care a depistat bluff-ul lui Elon Musk de a nu mai cumpăra Twitter, a obţinut un profit de 250 mil. dolari după ce a achiziţionat 2% din acţiunile reţelei de socializare

Autor: Eduard Ivanovici 06.10.2022

Carl Icahn, un investitor din Statele Unite cu o avere de peste 20 de miliarde de dolari, a obţinut un profit de aproape 250 de milioane de dolari după ce a depistat bluff-ul lui Elon Musk de a nu mai cumpăra reţeaua de socializare Twitter, scrie Business Insider.

În ultimele luni, miliardarul, care deţine holdingul Icahn Enterprises, a cumpărat acţiuni Twitter de aproximativ 500 de milioane de dolari. Potrivit The Wall Street Journal, tranzacţiile au fost realizate la circa 35 de dolari per unitate, Icahn cumpărând aproape 14 milioane din acţiunile companiei, adică 2% din total.

În aprilie, Elon Musk, CEO-ul Tesla şi SpaceX, a anunţat că va cumpăra Twitter pentru 54,2 dolari per unitate. Acţiunile au crescut ulterior până aproape de preţul înaintat de miliardar.

Totuşi, Musk a încercat să pună capăt tranzacţiei de-a lungul ultimelor săptămâni, intentând un proces împotriva reţelei sociale şi declanşând un nou val de scăderi pentru acţiunile Twitter. Drept rezultat, Icahn a putut să încheie achiziţiile la un preţ redus, cu mult sub cel oferit de şeful Tesla.

Acţiunile Twitter au urcat miercuri cu 22% la 52 de dolari, după ce Musk a anunţat că este dispus să cumpere compania la preţul propus în primăvară. Astfel, participaţia lui Icahn – presupunând că nu a vândut nimic în ultimul timp – valorează circa 750 de milioane de dolari, adică o creştere de 50% în doar câteva luni.

Icahn a cumpărat acţiunile deoarece se îndoia că Musk va intenta un proces pe care, cel mai probabil, îl va pierde, notează WSJ. Investitorul credea, de altfel, că valoarea justă a acţiunilor Twitter este de aproape 35 de dolari per unitate, potenţialul de scădere fiind astfel limitat.

„A fost oarecum oportunist. Este evident că (Musk – n.r.) îşi doreşte platforma şi, în opinia mea, şi-o poate permite fără probleme”, spune Icahn, citat de Financial Times.

Inclusiv companiile de investiţii DE Shaw şi Third Point şi-au îndreptat atenţia asupra acţiunilor Twitter în ultimele săptămâni, încercând astfel să beneficieze de iniţiativa lui Musk de a cumpăra societatea.

Printre cele mai profitabile investiţii realizate de Icahn se numără Netflix şi Apple, însă investitorul a pierdut şansa de a obţine un câştig de 40 de miliarde de dolari după ce şi-a vândut deţinerile în urmă cu câţiva ani.

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, Carl Icahn are o avere netă de 23,6 miliarde de dolari.