Alianţa Berlinului cu Parisul începe să scârţâie: Problemele cauzate de crizele de pe continent răcesc relaţiile dintre administraţiile lui Macron şi Scholz

Autor: Andrei Şerbănescu 06.10.2022

Relaţia dintre administraţiile lui Emmanuel Macron şi Olaf Scholz se răcesc pe măsură ce războiul şi criza energetică evoluează pe continent, scrie Bloomberg.

Cele două naţiuni se află în conflict în ceea ce priveşte domeniile politice cheie în timp ce războiul continuă să se înrăutăţească la frontierele Europei, generând tensiuni semnificative referitoare la modul în care membrii Uniunii Europene îşi pot proteja economiile în mijlocul unei crize energetice.

Frustrările palpabile din timpul cinei de luni dintre cei doi lideri – eveniment aranjat pentru a sărbători reunificarea Germaniei – indică noi probleme în cea mai importantă relaţie bilaterală a continentului.

De la înfiinţarea blocului, unul dintre principalele motoare de funcţionare ale sale a fost relaţia dintre Franţa şi Germania. Ori de câte ori relaţia celor două mari state scârţâie, UE rămâne blocată.

Macron şi Scholz se vor întâlni din nou joi la un summit UE de la Praga.

Dincolo de diferenţele de politică, Macron simte tot mai mult că Scholz şi echipa sa nu tratează Franţa ca pe o prioritate.

Neliniştea este alimentată de două sisteme politice foarte diferite. Unul este centralizat în jurul unui preşedinte francez atotputernic. Celălalt încurajează construirea de coaliţii şi compromisuri în parlamentul federal.

Personalităţile intră şi ele în joc. În timp ce lui Macron se bucură de discursuri lungi şi complicate, Scholz, la fel ca Merkel înaintea lui, preferă discuţii concentrate, fără mari artificii. Dar cu Merkel, preşedintele francez a fost întotdeauna capabil să găsească un compromis. Cu Scholz, acest lucru pare să fi devenit mult mai greu.

De-a lungul anilor, Franţa şi Germania s-au certat cu privire la posturile UE, bugetul zonei euro şi un acord de liber schimb cu SUA.

Diferenţele de lungă durată cu privire la energia nucleară şi modalităţile de îmbunătăţire a infrastructurii energetice a UE au devenit un alt punct de dispută după ce Rusia a invadat Ucraina. 

Macron a fost de multă vreme un susţinător al unui proiect european comun de apărare pentru a construi o mai mare independenţă faţă de SUA. Dar Germania şi alte state membre ale UE văd acest lucru în primul rând ca o încercare de a susţine companiile franceze şi influenţa statului – iar în Germania de după război şi-a dezvoltat un scepticism profund înrădăcinat faţă de investiţiile în armată.

Progresul este lent în dezvoltarea sistemului aerian de luptă viitor, cunoscut sub numele de FCAS. Proiectul franco-germano-spaniol include un avion de luptă menit să înlocuiască avioanele Rafale din Franţa şi Typhoons din Germania în 2040.

În ciuda comentariilor publice liniştitoare din partea miniştrilor apărării din Franţa şi Germania, cele două state iau în considerare să se ocupe separat de planul în cauză, au spus persoanele implicate în problemă.

În cazul în care proiectul se destramă, compania franceză de avioane Dassault Aviation SA va dezvolta singură un avion de luptă, în timp ce Germania se va baza probabil pe importurile americane.