ZF IT Generation. Tudor Darie, CEO şi cofondator: Fintechul Fagura şi-a schimbat planurile de dezvoltare după interacţiunea cu mentorii din acceleratorul InnovX: Ambiţia noastră este să devenim un community digital bank

Autor: Adrian Seceleanu 07.10.2022

Bogdan Hristescu, mentor InnovX-BCR şi general manager pentru Europa Centrală şi de Est al Cambrist: Sunt două direcţii în care încerc să îi ajut pe noii sau mai vechii antreprenori: cum să se extindă regional şi cum să se pregătească pentru o investiţie.

Fintechul Fagura fondat de antreprenori din Republica Moldova şi-a schimbat strategia de dezvoltare după ce a trecut prin acceleratorul InnovX-BCR, interacţiunea cu mentorii din program determinând echipa să-şi asume planuri mai abmiţioase privind extinderea inter­naţională şi oferta de produse şi servicii.

„Pentru noi, la Fagura, InnovX a fost o experienţă extraordinară. În acel moment noi fiind la bază o companie estoniană, dar proiectul fiind testat/validat în Republica Moldova, era un moment în care ne pro­pu­neam să venim în piaţa românească. Acum suntem în proces de autorizare şi la ASF pentru o licenţă europeană de crowdfunding şi practic era momentul în care doream să intrăm în piaţă, doream să cunoaştem oameni noi, să creăm noi conexiuni, să înţelegem mai bine cum funcţionează piaţa, şi atunci InnovX-BCR a fost cumva puntea perfectă pentru noi pentru a înţelege mai bine cum stau lucrurile aici, să cunoaştem mai mulţi oameni să creăm o serie de conexiuni, mici parteneriate care au apărut după accelerator. Deci a fost un moment care ne-a ajutat să accelerăm mai rapid unele procese interne, să le facem mai repede. Dacă ar fi să rezum cumva - în momentul în care am venit în cadrul acceleratorul noi dezvoltam o platformă de crowdfunding cu o componentă de împrumuturi şi de acolo, trecând prin sesiuni de mentorat, în final am ieşit cu conceptul că dorim să dezvoltăm un Community Digital Bank şi inclusiv facem această migrare de la conceptul de platformă de crowdfunding către Community Digital Banking, să le oferim posibilitatea investitorilor şi împrumutaţilor nu doar să investească şi să împrumute bani, dar inclusiv să poată face plăţi unul către altul şi în felul acesta să poată să aibă acces instant la banii pe care ei îi au în cadrul platformei“, a relatat Tudor Darie în cadrul emisiunii ZF IT Generation.

„Împrumutaţii vor putea în viitor să aibă un cont bancar, un IBAN, un card virtual conectat la contul său de pe platformă şi pe partea investorilor la fel, în aşa fel încât practic tu să poţi accesa în orice moment banii pe care-i ai în cadrul platformei Fagura, fie că ai făcut o investiţie, fie că primeşti împrumutul pe acel cont bancar.“

„Deci ne-a ajutat să ne mişcăm mult mai rapid. Am fi putut să ajungem într-un an, într-un an şi jumătate, doi, la această etapă dar în cadrul acceleratorului InnovX am avut posibilitatea să o facem mai rapid, să interacţionăm cu mai mulţi mentori, să învăţăm anumite lucruri. În esenţă poţi face şi singur toate aceste task-uri, doar că fiind într-o perioadă mult mai scurtă cu toţii în cadrul echipei a trebuit să ne organizăm, să livrăm mai rapid anumite rezultate pe task-urile care le-am avut în cadrul accelerator. De aceea şi este în esenţă un accelerator te ajută să grăbeşti anumite procese interne“, a adăugat el.

InnovX a crescut puternic în ultimii ani, a punctat Bogdan Hristescu, general manager pentru Europa Centrală şi de Est al Cambrist şi unul dintre primii mentori recrutaţi de accelerator. „Sunt mentor încă de la început în InnovX. I-am întâlnit pe pe Daniel şi Diana (Dumitrescu - n. red.) încă de la început în momentul în care InnovX era doar o idee. Mi-a plăcut foarte mult şi mi-am dat seama şi din perspectiva de fost antreprenor, antreprenor recurent şi conectat la mediul de start-up, de nevoia unui astfel de produs în piaţă, de nevoia pe care start-up-urile din România şi din regiune o aveau pentru un astfel de produs şi în acelaşi timp am văzut oportunitatea de a da ceva înapoi din ceea ce acumulasem, cu bune şi cu rele, din experienţa de antreprenor unor tineri care abia porneaau pe drumul ăsta. Mi-a plăcut şi sunt cu atât mai impresionat acum, după atâţia ani, când văd cum au evoluat lucrurile şi cât de departe a ajuns acest accelerator, cât de multe companii s-au înscris, cât de multe au trecut prin procesul acesta de accelerare şi cât de departe au reuşit unii să ajungă, în mare parte mulţumită informaţiilor primite în cadrul acestui accelerator.“

Hristescu abordează în principal două teme în discuţiile cu antreprenorii. „Sunt două direcţii în care încerc să îi ajut pe noii sau mai vechii antreprenori care se înscriu în InnovX. Pe de o parte încerc să le dau un pic din expertiza mea din partea de vânzări şi business development, în special în extindere regională. Practic e un workshop în care povestim despre cum un produs poate să treacă graniţa, care sunt căile prin care poţi să te extinzi regional, care sunt riscurile şi oportunităţile pe care le poţi întâlni în procesul acesta şi cum să ajungi la o disciplină a vânzărilor, astfel încât să vezi cu adevărat nişte rezultate. Cel de-al doilea workshop, pe care îl susţin ocazional, este partea de M&A, mai degrabă pregătirea unui startup pentru momentul în care să atragă o investiţie. Cum ar trebui să fie produsul, echipa, pitchul, ce ar trebui să spună şi ce subiecte să atace în faţa unui potenţial investitor, când e momentul oportun să faci chestia asta, ce tip de investitor poţi atrage şi ce beneficii pe lângă bani pot aduce aceşti investitori în businessul pe care îl ai. După ce există aceste sesiuni de grup start-up-urile care au nevoie de informaţii suplimentare pot avea interacţiuni cu toţi mentorii, separat.“

Bogdan Hristescu, mentor InnovX-BCR şi general manager pentru Europa Centrală şi de Est al Cambrist: Sunt cu atât mai impresionat acum, după atâţia ani, când văd cum au evoluat lucrurile şi cât de departe a ajuns acest accelerator, cât de multe companii s-au înscris.

 

Bogdan Hristescu are peste un deceniu de experienţă de servicii pentru industria financiară iar compania de care a fost recrutat activează de asemenea în zona de fintech. „Activez de peste 15 ani în zona fintech -servicii pentru bănci şi jucători din piaţa de plăţi, de când nu se chema aşa. termenul fintech e mai nou. Cambrist este o nouă provocare pentru mine, e un startup irlandez, dar de fapt e un proiect internaţional, fondatorii şi colegii mei sunt de prin toate ţările - sunt americani, irlandezi, ucrainieni, turci, români, şi e un fintech care se bazează foarte mult pe expertiza fondatorilor în piaţa de plăţi. Înţelegem foarte bine datele care reies din fluxul de plăţi şi în special în zona de plăţi cross-border, acolo unde apare şi o zonă de schimb valutar. Practic filtrăm aceste date şi reuşim să ajutăm băncile sau emitenţii de card sau iniţiatorii de plăţi să înţeleagă mai bine aceste date să reuşească să extragă nişte informaţii mai clare, să optimizeze fluxurile de plăţi şi în felul acesta să ajungă şi la optimizări de costuri dar şi la posibilitatea de a pune pe piaţă produse inovatoare de tip multivalută de exemplu.“