Business sportiv. Din bazin pe marile podiumuri. Vlad Stancu, cel mai rapid înotător la proba de 1.500 m: Fără conexiunea sportiv-antrenor nu se poate face performanţă, iar fiecare sportiv trebuie să aibă „foamea“ de câştig

Autor: Mirabela Tiron 07.10.2022

A câştigat anul acesta trei medalii la Campionatul Mondial de Înot pentru Juniori de la Lima (Peru): argint la  400 de metri liber şi două medalii de bronz la 800 de metri liber şi 1.500 de metri liber. S-a remarcat la Campionatele Europene de Înot pentru Juniori de la Otopeni  (5-10 iulie 2022) ca dublu campion european după ce a câştigat două medalii de aur în proba de 1.500 m liber şi ştafeta de 4x100 m liber şi două medalii de argint în probele de 400 metri liber şi de 800 m. Se antrenează cu Iulia Becheru şi este legitimat la CSA Steaua Bucureşti.

„În primul rând, un sportiv de performanţă trebuie să fie dornic de muncă şi să aibă încredere în antrenor. Fără conexiunea sportiv-antrenor nu se poate face performanţă. Şi nu în ultimul rând, fiecare sportiv trebuie să aibă foamea de câştig, să îşi dorească extraordinar de mult victoria. (...) Ca în orice carieră a unui sportiv de performanţă sunt momente frumoase, dar şi momente mai puţin frumoase, dar acesta este un întreg proces de dezvoltare al sportivului“, a spus pentru ZF campionul la înot Vlad Stancu. El a descoperit înotul la vârsta de 7 ani, când părinţii l-au înscris la cursuri de înot şi deşi scopul practicării acestui sport a fost dezvoltarea fizică, a ajuns să fie mai mult de atât.

„M-am apucat de acest sport la vârsta fragedă de 7 ani, fără să mă  gândesc că o să ajung la această performanţă. Părinţii mei au descoperit acest sport prin părinţii unui coleg de şcoală şi ei m-au trimis cu scopul de a mă dezvolta fizic şi psihic. Părinţii m-au încurajat foarte mult în acest drum, dar şi doamna antrenor Iulia Becheru mă motivează foarte mult“, a spus pentru ZF Vlad Stancu.

Cea mai dorită medalie a sa a fost cea de aur de la 1.500 m liber de la Campionatul European de Juniori din 2022 de la Otopeni, pe care a şi obţinut-o, iar obiectivul lui este ca anul viitor să îşi păstreze titlul. A intrat în istorie ca fiind cel mai rapid înotător român pe distanţa de 1.500 de metri, pe care a parcurs-o în doar 15 minute şi 5 secunde.

Performanţa se atinge doar cu multă muncă, iar o zi din viaţa unui campion începe şi se termină cu antrenamente.

„Îmi încep ziua la ora 5:30 dimineaţa, iau micul dejun şi merg la primul antrenament, care începe de la ora 7 şi se termină la ora 9. După antrenament merg la şcoală, unde stau în jur de două-patru ore. Mănânc prânzul şi merg la al doilea antrenament, care este între orele 16 şi 18.“

„După terminarea  celui de-al doilea antrenament ajung acasă pe la ora 19, unde mănânc cina şi mă odihnesc. Pe săptămâna mai am şi trei zile când fac şi pregătire fizică şi o ora de yoga“.

Pentru anul viitor el şi-a propus să participe la cât mai multe concursuri de anvergură şi îşi doreşte cel mai mult calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 la toate cele trei probe: 400, 800 şi 1.500 liber.

Ce calităţi l-au ajutat să facă performanţă şi cum ajunge un sportiv la performanţă la înot? Ce spune antrenorul Iulia Becheru?

„Rezultatele lui Vlad sunt rezultate planificate, anul trecut la Campionatul European de Juniori a reuşit clasarea în finală la toate cele trei probe la care a participat, probe pe care le-am abordat şi anul acesta şi pentru care ne-am antrenat ţintind medalie. Nouă ne place locul 1, muncim zilnic pentru el, îl calculăm şi îl planificăm. Anul acesta este unul foarte bun pentru noi. Vlad a reuşit sa fie dublu campion european de juniori, în proba de 1.500 m liber şi împreună cu ştafeta de 4x100 m liber şi vicecampion european în probele de 400 m liber şi de 800 m liber. La Campionatul Mondial de Juniori, ce s-a desfăşurat în Peru, în Lima, Vlad s-a întors cu trei medalii: una de argint şi două de bronz“, a spus Iulia Becheru, antrenorul lui Vlad Stancu.

Antrenamentele au fost reluate de o săptămână, „suntem într-o perioadă de reacomadare cu apa şi uşor, uşor vom reintra în program normal pentru că şi anul viitor vom avea multe competiţii de nivel internaţional“.

Vlad Stancu va fi la categoria junior şi anul viitor şi va participa din nou la Campionatul European de Juniori.  ‚„Ne mai gândim puţin dacă vom aborda Campionatul Mondial de Seniori şi/sau Campionatul mondial de juniori. Ţinta noastră este realizarea baremului pentru Jocurile Olimpice“, potrivit Iuliei Becheru.

Calităţile fizice pe care Vlad Stancu le are îl ajută să facă performanţă, iar aici nu vorbim doar despre felul în care arată, înălţime, anvergura, ci şi despre o rezistenţă nativă la efort şi o refacere foarte bună, potrivit antrenoarei.

‚„Vlad este un sportiv cu o bună rezistenţă la rutină, atent la detalii, perseverent, ambiţios, iar acestea sunt calităţi de care are nevoie orice sportiv ca să poată face pasul de la nivelul naţional la cel internaţional. Pentru ca un sportiv să ajungă la un astfel de nivel, în afară de calităţile fizice şi psihice cu care se naşte, sunt necesari foarte mulţi ani de muncă, dedicare şi implicare, păstrarea motivaţiei şi sprijinul părinţilor fără de care nu se poate, un antrenor dedicat  cu care sportivul să relaţioneze foarte bine astfel încât sub îndrumarea acestuia să îşi poată atingă potenţialul maxim.

În această horă exista trei pioni principali, respectiv sportivul, antrenorul şi părinţii. Relaţia dintre aceştia trebuie să fie una bazată pe încredere totală, drumul este lung şi implică sacrificii din partea tuturor. Şi de asemenea, pentru atingerea unei astfel de performanţe, este necesar şi sprijinul material al entităţilor din domeniu, iar noi am avut parte de tot suportul necesar oferit de către COSR şi de către Federaţia Română de Nataţie şi pentatlon modern şi este necesară o bază de antrenament în care sa se poată desfăşura activitatea în condiţii optime“, a mai adăugat Iulia Becheru.