Analiză ZF. Care sunt cele mai mari 20 de venituri raportate de medici organizaţi ca PFI -persoană fizică independentă? Primii cinci au fiecare peste 6 milioane de lei anual

Autor: Mirabela Tiron 07.10.2022

♦ „Medicii câştigă enorm prin sistemul acesta în care lucrează şi la stat şi la privat. Câştigă bine la stat, lucrează şi la privat, au salarii la care visează un chirurg sau ginecolog din Germania. Sistemul este greşit, trebuie să se oprească această migrare după cum îi convine medicului“.

Cele mai mari 20 de venituri brute raportate în 2021 de medicii care oferă servicii medicale în sistem privat şi care sunt organizaţi sub forma de PFI -persoană fizică autori­zată - sunt cuprinse 11,4 milioane de lei (2,3 milioane de euro) şi 2,1 milioane de lei (430.000 de euro), potrivit unei analize ZF pe baza datelor transmise de ANAF la solicitarea ZF.

Cei mai mulţi medici din spitalele de stat, chiar şi şefii de secţie din marile unităţi, oferă consultaţii în clinici private, unde pacientul trebuie să plătească consultaţia. Declaraţiile de avere consultate de ZF arată că pentru veniturile din colaborările cu clinicile private unii dintre medicii cu carte de muncă la stat se organizează sub forma de PFI - persoană fizică independentă.