Război în Ucraina. Vladimir Putin a început un război cumplit la 70 de ani. Cine iese cu picioarele înainte din politică şi cine conduce lumea

Autor: Iulian Anghel 07.10.2022

Sunt mulţi ani de atunci, atât de mulţi încât şi internetul şi-a pierdut memoria. Să fi avut cam 65-70  de ani Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, când promitea că nu va ieşi din politică „decât cu picioarele înainte“. Acum are 92 de ani şi nu mai este de mult în politică. Timpul nu iartă pe nimeni.

Vladimir Putin, dictatorul Rusiei, implineşte astăzi 70 de ani. Conduce Rusia de 20 de ani, a transformat Rusia într-o dictatură cumplită şi a modificat Constituţia ţării astfel încât să o conducă şi dincolo de mormânt. Putin îl detestă pe Lenin (mort la 54 de ani), cel care a întemeiat URSS, pentru că a permis federalizarea imperiului rus. Dar îl admiră pe Stalin, cel care a dus teroarea împotriva propriu-i popor pe culmi pe care o minte sănătoasă nu o poate pricepe. Stalin a murit la 75 de ani, înecat în propria-i vomă, pentru că nimeni nu avea curajul să se apropie de el, chiar soldaţii care-l apărau se ascundeau când apărea el pe peluza palatului în care-şi petrecea ultimele zile. Nu vom şti niciodată cum a fost cu adevărat, pentru că adevărul era interzis în vremea lui Stalin. Alex Ştefănescu, istoric al literaturii române, îşi aminteşte, într-un articol din “Dilema Veche”: Eram copil, spune el, iar la radio era difuzat ceva cu inima bătând a tovarăşului Stalin, în ultimele lui clipe. În România, la moartea lui Stalin, ca în toate ţările satelit ale URSS, s-au ţinut „momente de reculegere”. Că apoi Stalin a fost denunţat drept criminal de propriul popor, că este recuperat azi de Putin - este istoria lumii ce nu se va sfârşi niciodată.

La ce vârstă mor însă dictatorii?

Stalin a murit la 75 de ani, Pol Pot la 73 de ani, Augusto Pinochet la 91 de ani. Hitler s-a sinucis, Ceauşescu a fost împuşcat – nu se pune.

Dar cum merge lumea azi, cine o conduce?

Vladimir Putin a ţesut legi care să-i permită să guverneze cât vrea el. Are 70 de ani. A pornit un război cumplit cu câteva luni înainte de a împlini această vârstă, după ce s-a făcut cunoscut în războaiele din Cecenia, pe când avea cam 40 de ani, şi a continuat cu Georgia, cu Siria. Toţi cei care i-ar fi putut fi rivali sunt în închisori sau în exil.

Preşedintele Chinei are 69 de ani şi va fi revotat, la 8 noiembrie, pentru al treilea mandat – după ce a modificat Constituţia care nu permitea mai mult de două mandate. Aşa că mandatul lui nou va fi “pe vecie”, dacă nimeni dintre apropiaţii lui nu-l va înlătura. Dar nu are rival.

Preşedintele SUA are 79 de ani şi-şi va încheia mandatul la 81 de ani. Dacă va candida pentru un al doilea mandat, şi-l va sfârşi la 85 de ani. Rivalul său Donald Trump este cu doar doi ani mai mic decât el.

Premierul Indiei Narendra Mondi, şeful de facto al statului, are 72 de ani. India este considerată cea mai întinsă democraţie din lume (aproape 1,4 mld. locuitori), dar Mondi nu prea arată a democrat, iar într-o ţară săracă ca a lui (un PIB/capita de 2.500 de dolari, faţă de 12.000 de dolari în România), de la democraţie la dictatură nu e nici o jumătate de pas.

Ayatollahul Sayyid Ali Hosseini Khamenei al Iranului are 83 de ani şi nu are de gândă să părăsească puterea. PIB-ul Iranului, o ţară imensă şi imens de bogată în hidrocarburi, cu aproape 80 de milioane de locuitori, are un PIB de 231 de miliarde de dolari. România are o suprafaţă de trei ori mai mică şi o populaţie de patru ori mai mică decât Iranul, dar are un PIB de 284 mld. dolari.

„Speranţa de viaţă creşte puternic şi nu e de mirare să vezi un şef de stat de 80 de ani pentru că poţi fi într-o formă formidabilă şi la 80-85 de ani. Povestea stă aşa. În ţările democrate, mandatele sunt limitate. Aşa că, mai tânăr, mai în vârstă, te dai la o parte. În ţările autocrate, odată ce ai pus gheara pe friptură nu o mai laşi, fie de mor toţi în jurul tău. Ne uităm la vârsta lui Joe Biden. Hai însă să vedem şi îndelunga lui carieră în administraţie şi în diplomaţie. Despre el putem spune că «abia acum i-a venit rândul». Biden a stat la rând şi va pleca cum spun legile Americii. Autocraţii, odată ce pun mâna pe putere, nu o mai lasă”, spune profesorul de sociologie Marian Preda, rector al Universităţii Bucureşti.

De asta în Occident vârsta liderilor politici este mai mică: mandatele lor sunt limitate. Apoi desigur, pot face bani din conferinţe, din cărţi de memorii – aşa s-au umplut de bani unii ca Bill Clinton şi Tony Blair. Dar dacă eşti pus pe liber într-o dictatură, în cel mai fericit caz ajungi director la Editura Tehnică, o editură anonimă, ca Ion Iliescu. E cam frustrant după ce ai jucat „cercuri” cu Nicolae Ceauşescu.