Guvernul majorează impozitele pe locuinţe cu 50%, măsură care să înlocuiască schema extrem de complicată care era propusă până acum

Autor: Răzvan Botea 07.10.2022

♦ Adrian Vascu, Veridio: La un apartament din Bucureşti cu o suprafaţă de 100 mp impozitul poate creşte de la 200 de lei la 300 de lei în 2023.

Guvernul a decis majorarea impozitelor pe clădiri cu 50% din 2023, a confirmat premierul Nicolae Ciucă. Majorarea impozitelor pe clădiri este o măsură care face parte din pachetul fiscal adoptat de guvern în vara lui 2022, însă formula de calcul pentru valoarea impozitelor ar fi fost imposibil de implementat din punct de vedere tehnic, până la finalul anului, a precizat Ciucă.

„Vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, era imposibil de realizat până la finalul anului. De aceea, s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată. În schimb, se introduce amendamentul să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Taxa pe proprietate este o taxă locală, care este colectată la nivelul primăriilor. Cu toate acestea, execuţiile bugetare din primăriile de sector din Bucureşti arată că o foarte mică parte din veniturile unei primării este realizată de impozitele pe clădiri. Spre exemplu, în sectorul 5, în 2021 s-au colectat 80 de mil. de lei din impozite pe clădiri, însemnând sub 10% din totalul veniturilor primăriei. La polul opus, în sectorul 1, s-au colectat 310 mil. lei din impozite pe clădiri, adică peste un sfert din veniturile totale.