Paradoxul pieţei monetare: Deşi depozitele depăşesc creditele, băncile se tot împrumută de la BNR la Lombard, pe o zi, cu dobândă de 6,5%/an

Autor: Claudia Medrega 07.10.2022

Finanţările de urgenţă Lombard: aproape 8 mld. lei, medie zilnică în septembrie Deficitul de lichiditate persistă.

Unele bănci cu deficit temporar de lichiditate au preferat şi în septembrie, ca şi în lunile de vară, să se împrumute de la BNR prin credite de urgenţă Lom­bard pe o zi, la o dobândă medie care a urcat la 6,5%, de la 6,2% în au­gust şi 5,4% în iulie, în loc să plă­tească de la început dobânzi mai mari la de­pozite ca să atragă banii populaţiei şi firmelor. În septembrie, finanţările de urgenţă Lombard luate de bănci de la BNR au ajuns la 7,9 mld. lei, medie zilnică, sub nivelurile din vară.

Întrebarea este de ce băncile au ape­lat la aceste împrumuturi de ur­genţă, iar volumul a fost atât de mare în 2022 având în vedere că la nivelul întregului sistem bancar soldul sumelor economisite de populaţie şi companii la bănci depăşeşte volumul creditelor de la bănci, iar raportul credite totale/depozite totale a ajuns în S1 la aproape 73%, conform BNR.

Concret, soldul depozitelor este cu aproape 130 mld. lei mai mare faţă de soldul creditelor.

Deficitul de lichiditate a persistat pe piaţa interbancară în septembrie, ajungând la 7,4 mld. lei medie zilnică, după ce în lunile de vară a atins niveluri mai ridicate.Şi în primăvară piaţa interbancară a fost pe deficit de lichiditate.

Dobânzile din piaţa interbancară au tot crescut, ocilând în jurul a 7,9% pentru maturitatea de trei luni şi depăşind 8% la scadenţe mai mari, şi fiind în continuare peste dobânda-cheie, care a urcat în august la 5,5%, iar în octombrie a fost majorată de BNR la 6,25%.