Portughezii de la EDPR revin în piaţă cu un parc eolian de peste 200 milioane euro. EDPR a investit deja 750 mil. euro în România şi are planuri pentru proiecte de peste 1 mld. euro

Autor: Roxana Petrescu 07.10.2022

EDPR România, companie deţinută de grupul portughez EDPR, unul dintre cei mai puternici jucători globali din domeniul energiei regenerabile, a obţinut la finalul lunii trecute avizul tehnic de racordare la reţea pentru un proiect eolian de 226,5 MW în Ialomiţa, arată datele publicate de Transelectrica.

Ca valoare a investiţiei, proiectul depăşeşte 200 mil. euro, având ca termen de punere în funcţiune anul 2025. Acest aviz obţinut de EDPR este foarte important pentru că este un semnal pentru toată piaţa, prezenţa investitorilor puternici fiind o validare a potenţialului pe care sectorul în are.  De altfel, EDPR este la acest moment al treilea cel mai puternic investitor în energia verde din România, cu un portofoliu de 521 MW, solar şi eolian, dezvoltat în urma unor investiţii de 750 de milioane de euro, potrivit reprezentanţilor EDPR.

Totodată, la începutul acestui an, o delegaţie a EDPR a avut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă în care grupul a anunţat că este pregătit să investească într-o producţie suplimentară de energie de până la 1.000 MW, ceea ce ar presupune investiţii de peste 1 mld. euro.

Pe de altă parte însă, chiar dacă partea de avizare a mers mai departe, grupul a spus că investiţiile depind de reglementările locale.