Criză în Japonia: Rezervele valutare scad la niveluri record

Autor: Laura Buciu 07.10.2022

Rezervele valutare ale Japoniei au scăzut cu un nivel record de 54 de miliarde de dolari în septembrie, potrivit datelor oficiale publicate vineri, în condiţiile în care criza de pe pieţele globale a afectat valoarea obligaţiunilor străine şi a determinat intervenţii de vânzare de dolari.

Intervenţiile de vânzare de dolari s-au făcut pentru a opri scăderea abruptă a yenului, potrivit Reuters.

Rezervele s-au situat la 1.238 de miliarde de dolari la sfârşitul lunii septembrie, cea mai mică sumă de la sfârşitul lunii martie 2017, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

Datele privind rezervele valutare ale Japoniei, a doua cea mai mare ca mărime din lume după China, au venit la o săptămână după ce cifre separate ale MOF au arătat că Tokyo a cheltuit până la un nivel record de 2.800 de miliarde de yeni intervenind pe piaţă luna trecută.

Pieţele au speculat că Tokyo ar fi vândut titluri de trezorerie americane în cadrul intervenţiei de vânzare de dolari, după căderea abruptă a yenului la minimul ultimilor 24 de ani în raport cu dolarul. Datele MOF de vineri par să susţină această ipoteză, deoarece au arătat o scădere record a valorii titlurilor de valoare, care include şi trezoreriile americane, deţinute în rezerve.

Cu toate acestea, ministrul de finanţe Shunichi Suzuki a refuzat să confirme dacă obligaţiunile americane au fost vândute în cadrul intervenţiei sale de vânzare de dolari.

„Factorii care au stat la baza scăderilor au inclus scăderi ale valorii de piaţă a titlurilor de valoare din cauza creşterilor mari ale randamentelor obligaţiunilor, scăderi ale valorii în dolari a activelor denominate în euro pe fondul deprecierii euro faţă de dolar şi vânzarea de valute străine în cadrul intervenţiei”, a declarat Suzuki reporterilor.

„Nu pot comenta tranzacţiile legate de intervenţie. Vom gestiona rezervele acordând atenţie siguranţei şi lichidităţii”.

Rezervele valutare ale Japoniei sunt compuse din depozite în numerar parcate la băncile centrale din străinătate şi la Banca pentru Reglementări Internaţionale (BRI), titluri de valoare, inclusiv titluri de trezorerie americane, aur, poziţia de rezervă a FMI şi drepturi speciale de tragere (DST).

MOF nu dezvăluie componenţa valutară a rezervelor, despre care se crede că o mare parte se află în dolari americani, din cauza practicii din trecut de intervenţie de cumpărare de dolari şi vânzare de yeni pentru a preveni ca un yen puternic să dăuneze exportatorilor.

Intervenţiile de cumpărare de yeni şi vânzare de dolari au fost rare în Japonia, care a contat mult timp pe exporturile de automobile şi electronice ca motor principal al creşterii economice.

În prezent, factorii de decizie politică sunt mai mult îngrijoraţi de impactul slăbirii puternice şi unilaterale a yenului asupra unei redresări economice în curs de început, după pandemia COVID-19, deoarece creşte costurile de trai, îngreunând în acelaşi timp planificarea afacerilor.

Suma record anterioară pentru o intervenţie într-o singură zi a fost de 2.600 de miliarde de yeni cheltuită în aprilie 1998, în timpul crizei financiare asiatice din 1997/1998.

Investitorii urmăresc îndeaproape datele privind intervenţiile zilnice pentru perioada iulie-septembrie, care urmează să fie publicate în noiembrie, pentru a vedea dacă autorităţile au efectuat „intervenţii invizibile” sau au intervenit fără anunţ oficial.

Japonia nu a mai efectuat intervenţii de vânzare de dolari şi de cumpărare de yeni din 1998, până când autorităţile au făcut o intervenţie pe piaţă în 22 septembrie, când moneda japoneză a scăzut brusc la minimul ultimilor 24 de ani, aproape de 146 de yeni pentru un dolar.