(P) Icoana Reginei Maria, într-o licitaţie jubiliară dedicată Centenarului Încoronării

Autor: Publicitate 07.10.2022

Casa de Licitaţii A10 by Artmark marchează Centenarul Încoronării, organizând pe 18 octombrie Licitaţia Jubiliară de Artă şi Istorie – România Regală Centenară, a cărei expoziţie se deschide astăzi. Momentul istoric care a avut loc acum 100 de ani este reconstituit la Palatul Cesianu-Racoviţă prin piese de colecţie ori obiecte rare care au aparţinut Regelui Ferdinand sau Reginei Maria. Peste 200 de obiecte istorice îşi fac apariţia pentru prima dată într-o licitaţie publică în România - de la opere de artă, fotografii de epocă ce poartă semnătura olografă a Reginei Maria, documente semnate de capete încoronate, volume cu dedicaţie, corespondenţe importante până la piese care surprind viaţa cotidiană din perioada regală prin piese de mobilier Neo-Româneşti, inclusiv din cele realizate în atelierele de la Sinaia pentru care Regina Maria a desenat proiecte.

O apariţie excepţională în licitaţie este icoana „Maica Domnului cu Pruncul” care provine din colecţia Reginei Maria. Este cunoscut faptul că Regina Maria a dezvoltat, după Marea Unire, colecţia de icoane a Casei Regale, iar piesa din licitaţia din 18 octombrie a fost oferită cadou, în semn de preţuire, de către Regină, artistei britanice Lilian Mayer cu ocazia vizitei acesteia la Cotroceni în 1930. Piesa de colecţie, purtând pe spate o etichetă redactată olograf cu cerneală neagră, în limba engleză: „Luată de pe peretele palatului Cotroceni de majestatea sa Regina Maria a României şi oferită domnişoarei Lilian Mayer”, are preţul de pornire de doar 450 de euro. Regina Maria a comandat, de-a lungul timpului, pictoriţei Lilian Mayer, mai multe decoraţiuni şi schiţe.

Pasiunea reginei Maria pentru pictură a completat fericit talentul ei literar, ambele recunoscute de contemporani. Aşadar, nelipsite sunt şi operele realizate de Regina Maria. Pentru preţul de pornire de 1.500 de euro este scoasă la licitaţie acuarela „Irişi”, realizată în stil Art Nouveau. Alături de lucrarea realizată de Regina Maria este scoasă la licitaţie şi o suită de acuarele florale pictate de  Regina Elisabeta a României, întruchipând un Calendar al anului 1899. Piesa extrem de rară, care ilustrează cu generozitate talentul artistic al Reginei, are preţul de pornire de 3.000 de euro. Calendarul de colecţie cuprinde 8 file şi copertă pictate cu bucheţele de flori româneşti, diferite pentru fiecare lună, iar în interior conţine un panseu al reginei, olograf şi autografiat, în limba franceză: „Fiecare cântec ce vine din inima mea curată este o laudă lui Dumnezeu!”.

Segmentul militar al licitaţiei este condus de o extrem de rară sabie de cavalerie, model 1876, decorată prin incizare cu Stema României, care a fost folosită de un ofiţer român în Războiul de Independenţă de la 1877. Modelul rar, dinainte de Marea Unire, are preţul de pornire de 600 de euro. Tot din perioada Războiului de Independenţă este şi brăţara care poartă inscripţia „România Independintă’’. Piesa, care are preţul de pornire de 200 de euro, a aparţinut unui veteran al războiului din 1877–1878, şi a fost realizată în argint de atelierul Markowitsch & Scheid (alte piese realizate de Georg Adam Scheid se găsesc în colecţia Muzeului Naţional Peleş).

Licitaţia Jubiliară de Artă şi Istorie este completată şi de o deosebită selecţie de fotografii de epocă care poartă semnătura olografă a membrilor familiei regale - Regina Maria în ziua Încoronării, Regele Ferdinand sau Regele Carol I surprinşi în evenimente istorice importante sau alături de mari personalităţi ale vremii. Fotografiile de colecţie au preţuri de pornire între 50 şi 500 de euro.

Piesele istorice din cadrul licitaţiei dedicată Centenarului Încoronării pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă. Accesul este gratuit de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00. Evenimentul din 18 octombrie va avea loc la ora 19:00, online pe platforma Artmark Live 2.0. şi în sala de licitaţii a Casei de Licitaţii A10 by Artmark din str. C.A. Rosetti, nr. 5.