Alina Popa, Coface: Simţim cu toţii că acalmia economică din ultimii ani nu poate dura o veşnicie şi vom avea o multitudine de provocări. Poate că planificarea devine o utopie, dar trebuie să ne pregătim

Autor: Răzvan Botea 07.10.2022

Alina Popa, managing partner Coface Romania, a spus, la conferinţa anuală Coface Risc de Ţară 2022 „Managementul riscului într-o lume în schimbare”, că, în condiţiile actuale de incertitudine, planificarea este greu de realizat, însă este nevoie de ea. Digitalizarea ajută, a adăugat ea, însă factorul uman este cheia pentru adaptarea la situaţii neprevăzute.

„Avem de peste 7 luni război la graniţa şi, nu în ultimul rând, avem o criză energetică. Ştim şi simţim cu toţii că acalmia din ultimii ani nu poate dura o veşnicie vom avea o multitudine de provocări şi poate că planificarea devine o utopie, dar trebuie să ne pregătim.”

Ce a mai spus Alina Popa la conferinţa anuală Coface Risc de Ţară:

Riscul a fost o certitudine. Astăzi, mai mult că oricând, mediul economic sfidează orice prognoza. Am avut Covid şi încă nu putem spune că pandemia este eradicată. Încă vedem state cu zero covid policy. Vedem inflaţie în creştere, rate  de dobânda în creştere, avem în continuare dezechilibre pe lanţurile de aprovizonare.

Avem de peste 7 luni război la graniţa şi, nu în ultimul rând, avem o criză energetică. Ştim şi simţim cu toţii că acalmia din ultimii ani nu poate dura o veşnicie vom avea o multitudine de provocări şi poate că planificarea devine o utopie, dar trebuie să ne pregătim.

Pregătirea anticipativă pentru diversele scenarii de stres ne va ajută să fim agili, eficienţi atunci când va fi cazul. Ca şi manageri, această este misiunea noastră faţă de acţionari şi echipele pe care le conducem. Digitalizarea ne poate ajută pe partea de eficientă, dar pentru a naviga în apele tulburi şi necartografiate adaptabilitatea, inteligenţă flerul şi implicarea vor fi elementele-cheie.