Un nou val de COVID-19 se pregăteşte în Europa

Autor: Andreea Tobias 07.10.2022

Un nou val de COVID-19 pare să se pregătească în Europa odată cu sosirea vremii mai reci. Experţii în sănătate publică avertizează că ritmul lent al vaccinării şi confuzia cu privire la tipurile de vaccin disponibile vor limita probabil absorbţia rapelului.

Subvariantele Omicron BA.4/5 care au dominat în această vară se află încă în spatele majorităţii infecţiilor, dar subvariantele Omicron mai noi câştigă teren, notează Reuters.

Sute de noi forme de Omicron sunt urmărite de oamenii de ştiinţă, au declarat săptămâna aceasta oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Datele OMS arată că săptămâna trecută numărul cazurilor din Uniunea Europeană (UE) a ajuns la 1,5 milioane, în creştere cu 8% faţă de săptămâna precedentă, în ciuda unei scăderi dramatice a testării.

La nivel mondial, numărul de cazuri continuă să scadă.

Numărul de spitalizări în multe ţări europene, precum şi în Marea Britanie, a crescut în ultimele săptămâni.

În săptămâna încheiată la 4 octombrie, internările în spitale au urcat cu aproape 32% în Italia, în timp ce internările la terapie intensivă au crescut cu aproximativ 21%, comparativ cu săptămâna precedentă, potrivit datelor Gimbe.

În aceeaşi săptămână, spitalizările COVID în Marea Britanie au înregistrat o creştere de 45% faţă de săptămâna precedentă.

Vaccinurile adaptate la Omicron au fost lansate în Europa începând cu luna septembrie, două tipuri de injecţii care abordează subvariantele BA.1, precum şi BA.4/5 fiind disponibile alături de vaccinurile existente de primă generaţie. În Marea Britanie, doar vaccinurile adaptate la BA.1 au primit undă verde.

Oficialii europeni şi britanici au aprobat cele mai recente vaccinuri de rapel doar pentru anumite grupuri de persoane, inclusiv pentru persoanele în vârstă şi pentru cele cu un sistem imunitar compromis. Ceea ce complică şi mai mult lucrurile este "alegerea" vaccinului ca rapel, ceea ce va crea probabil confuzie, au declarat experţii în sănătate publică.

Iar doritorii sunt tot mai puţini.

"Pentru cei care sunt mai puţin îngrijoraţi de riscuri, mesajul că totul s-a terminat, alături de lipsa unei campanii majore, este posibil să reducă gradul de absorbţie", a declarat Martin McKee, profesor de sănătate publică europeană la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Din 5 septembrie, când a început distribuirea noilor vaccinuri în Uniunea Europeană, aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna au fost livrate statelor membre, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Cu toate acestea, dozele săptămânale de vaccin administrate în UE au fost doar între 1 milion şi 1,4 milioane în luna septembrie, comparativ cu 6-10 milioane pe săptămână în perioada anterioară.