Analiză ZF. Cele mai mari 20 de exituri din 2022: Antreprenorii români sunt mai bogaţi cu peste 300 mil. euro după ce şi-au vândut companiile în acest an. Oamenii de afaceri români au vândut companii active în IT, agricultură, retail sau industrie

Autor: Cristina Roşca 10.10.2022

Aproape o treime dintre exiturile mari din 2022 provin din IT, o situaţie surprinzătoare dat fiind că, până recent, în domeniu se parafau tranzacţii de mai mici dimensiuni.

Câteva zeci de antreprenori români au încasat peste 300 de milioane de euro în acest an după ce au făcut exitul din 20 de companii pe care le-au creat în capitalism, ara­tă estimările ZF pe baza datelor publice şi a celor din piaţă. Unii dintre oamenii de afa­ceri locali au reuşit să obţină zeci de milioane de euro din aceste tranzacţii, pe când alţii au primit „doar“ câteva milioane de euro de la investitori. Este interesant de remarcat că, deşi în mod normal cumpărătorii sunt grupuri străine – fie că e vorba de jucători strategici, fie de fonduri de inves­tiţii -, de această dată în poziţia de achizitor se gă­sesc mai multe afaceri româneşti. Una dintre cele mai mari tranzacţii din 2022 este cea prin care Banca Transilvania a cumpărat de la omul de afa­ceri Ion Ţiriac businessul Ţiriac Leasing, pe care a plătit 40 mil. euro. Banca Transilvania, cea mai ma­re instituţie de credit din România, este o bancă locală. Exemple de cumpărători români sunt însă mai multe, precum holdingurile Roca Industry şi Roca Agri RDF sau grupul Evofarm. Acesta din ur­mă a preluat 24 de farmacii sub brandul Polisano, dar şi farmacia Gifarm. Doar prima tranzacţie se încadrează însă ca valoare, conform estimărilor ZF, în top 20 de exituri antreprenoriale. În clasament nu au fost incluse tranzacţiile din sectorul imobiliar.