Investiţie gigant în România: Germanii de la Knauf investesc 200 mil. euro pentru două fabrici de materiale de construcţii, în Mureş şi Cluj, unde vor angaja 200 de oameni

Autor: Alina-Elena Vasiliu 11.10.2022

Grupul Knauf, din care fac parte companiile Knauf Insulation România şi Knauf Gips, derulează o investiţie de peste 200 de milioane de euro pe piaţa locală. Cu aceşti bani, germanii vor construi două fabrici, în judeţele Mureş şi Cluj, unde vor produce materiale de izolaţii, gips-carton şi profile metalice. Împreună, cele două fabrici vor angaja peste 200 de oameni.

Una dintre fabrici se va afla în localitatea Târnăveni din judeţul Mureş şi implică o investiţie de peste 135 de milioane de euro. La începutul acestui an, Knauf Insulation a cumpărat fabrica de vată minerală Gecsat din Târnăveni, iar între timp, unitatea de producţie a intrat într-un proces amplu de retehnolo­gizare şi modernizare. Prin această pre­lua­re, germanii au in­trat în segmentul de pro­ducţie pe piaţa locală, anterior fiind doar distribuitori.

În prima etapă a dezvoltării din Mureş, s-au investit peste 4 milioane de euro în modernizarea şi retehnologizarea fabricii existente, pentru a creşte producţia de la 7.000 de tone de vată minerală pe an la 10.000 de tone. Noua unitate de producţie din Târnăveni, care va fi gata în 2024, va crea peste 100 de locuri de muncă şi va avea o producţie anuală de peste 75.000 de tone de vată minerală.

„Am ales să investim în România, deoarece este o piaţă stabilă, mare şi în creştere, iar aici vom avea una dintre cele mai mari şi mai moderne fabrici din grupul nostru”, a spus Radek Bedrna, managing director Knauf Insulation pentru Europa de Est.

Cea de-a doua fabrică va fi în Huedin, judeţul Cluj, şi va implica o investiţie de 76 de milioane de euro. În noua unitate de producţie se vor produce gips-carton şi profile metalice. Lucrările de construcţie vor începe în 2023, iar producţia este planificat să fie demarată în a doua jumătate a anului 2024, implicând angajarea a 100 de oameni.

Anunţul acestor investiţii vine după ce, în acest an, Knauf Insulation a aplicat pentru un ajutor de stat în va­loare de 90 de milioane de lei, iar Knauf Gips, la alte două ajutoare de stat - unul în valoare de 72,9 milioane de lei, iar celălalt în valoare de 8,7 milioane de lei, potrivit listei privind rezultatele procesului de selecţie a cererilor de acord pentru finanţare înregistrate în cadrul schemei de ajutor de stat, publicate de Ministerul de Finanţe. Împreună, proiectele de investiţii pen­tru care a aplicat Knauf în vederea obţinerii ajutoarelor de stat au o valoare de circa 998 de milioane de lei.

La nivel mondial, Knauf Group are aproximativ 40.000 de angajaţi care lucrează în peste 90 de ţări şi peste 300 de fabrici. Grupul a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de peste 12,5 miliarde de euro. Grupul Knauf a fost fondat în 1932 şi este un business de familie.

În 2021, Knauf Insulation a avut în România o cifră de afaceri de 94,7 milioane de lei, în creştere cu 30% faţă de anul precedent, un profit de 7,9 milioane de lei - de peste două ori mai mare, şi un număr mediu de 16 angajaţi, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

La rândul său, compania Knauf Gips a avut anul trecut afaceri de 198 de milioane de lei, profit de 16 milioane de lei şi 70 de angajaţi.