Fondul Monetar Internaţional a redus estimările privind creşterea economică a României în 2023 la 3,1%, faţă de 3,3% cât prognoza în luna septembrie

Autor: Roxana Rosu 11.10.2022

Fondul Monetar Internaţional a redus estimările privind creşterea economică a României în 2023 la 3,1%, faţă de 3,3% cât prognoza într-un raport din luna septembrie.

Potrivit datelor publicate marţi, FMI menţine estimările pentru 2022, la un avans de 4,8% al PIB.

În acelaşi timp, Fondul a înrăutăţit prognozele privind economia globală în 2023, estimând o creştere de doar 2,7%, faţă de 2,9% cât estima  în iulie şi 3,8% în ianuarie. Raportul precizează că există o probabilitate de 25% ca avansul PIB să fie chiar sub 2% la nivel global anul viitor.

FMI atrage atenţia asupra deteriorării previziunilor, subliniind că economiile trebuie să facă faţă atât creşterii puternice a inflaţiei, cât şi impactului negativ al războiului din Ucraina şi al reducerii creşterii economice a Chinei.

 

La finalul săptămânii trecute, agenţia americană de evaluare financiară Fitch a anticipat  o creştere economică de 6,2% în România în 2022, dar sub 2% în 2023 şi nu a exclus o recesiune tehnică în prima parte a anului 2023.

Toate analizele bazate pe datele lunare indică un avans al economiei spre 6% în acest an. Însă avem un război la graniţă, o inflaţie care nu coboară nicicum sub două cifre, un preţ al energiei pe care nimeni nu l-a anticipat, iar dobânzile bancare cresc ameţitor. Aşa că situaţia economică este complicată, mai complicată decât a fost în ultima jumătate de secol.

„Ne aşteptăm ca inflaţia ridicată, creşterea ratelor dobânzilor şi un mediu extern mai slab să conducă la o încetinire rapidă a creşterii PIB în trimestrele urmă­toare (în România – n.red.), economia fiind probabil să intre într-o recesiune tehnică în T1/2023 (ceea ce ar însemna o cădere şi în T4 2023 – n.red.). Estimăm o creştere de numai 1,6% în 2023, revenind la 3,7% în 2024, pe măsură ce investiţiile publice legate de fondurile UE sunt accelerate”, au scris săptămâna trecută analiştii de la Fitch.