Care sunt principalele categorii de produse pe care le importă România. Importurile de maşini şi aparate electronice au tractat deficitul comercial la bunuri de 22 mld. euro în primele 8 luni din 2022

Autor: Răzvan Botea 12.10.2022

Exporturile de bunuri ale României au fost de 60 de miliarde de euro, în vreme ce importurile au fost de 82 mld. euro. Deficitul comercial la bunuri sare de 30 mld. euro în 2022.

Aproape o treime din valoarea bunurilor importate de România în 8 luni din 2022 a însemnat importuri de maşini şi electronice, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, România a importat bunuri din categoria „maşini şi echipamente pentru transport” în valoare de 26,4 mld. euro, categorie unde sunt incluse atât autovehiculele, cât şi echipamente electronice precum laptopuri, telefoane, tablete etc. Importurile totale ale României au fost de 82 mld. de euro în perioada amintită.

Mărfurile manufac­turate, care includ cauciucul, materiale textile, oţel, hârtie sau carton au însemnat importuri de 15,4 mld. euro, mai arată datele sursei menţionate. De asemenea, produsele chimice, responsabile circa 45% din deficitul total al balanţei de bunuri, au înregistrat importuri de 12,2 mld. euro.