Energia nucleară revine la viaţă: Westinghouse, unul dintre cei mai mari operatori de energie nucleară din Statele Unite, va fi vândut pentru 7,9 miliarde de dolari

Autor: Daniel Belu 16.10.2022

Westinghouse Electric, o companie americană de energie nucleară, va fi cumpărată de un consorţiu finanţat de un fond de capital privat, într-o tranzacţie de 7,9 miliarde de dolari, la patru ani după ce a ieşit din faliment, în condiţiile în care războiul din Ucraina suscită un nou interes pentru o industrie care nu mai era pe placul investitorilor, conform Financial Times.

Brookfield Renewable Partners, unul dintre cei mai mari investitori în energie curată din lume şi Cameco, un furnizor de combustibil de uraniu, cumpără compania într-un pariu că preocupările legate de climă şi securitate energetică vor revigora sectorul nuclear.

Aceştia vor achiziţiona grupul, care produce tehnologie utilizată în aproximativ jumătate din cele aproximativ 440 de reactoare nucleare din lume, de la o divizie separată a Brookfield Asset Management, care se ocupă de investiţiile sale de capital privat.

“Suntem martorii unora dintre cele mai bune fundamente de piaţă pe care le-am văzut vreodată în sectorul energiei nucleare”, a declarat Tim Gitzel, directorul executiv al Cameco, care are sediul în Saskatchewan, Canada. “Energia nucleară devine din ce în ce mai importantă într-o lume care acordă prioritate electrificării, decarbonizării şi securităţii energetice.”

Cameco a anunţat, de asemenea, o vânzare de acţiuni în valoare de 650 de milioane de dolari pentru a finanţa tranzacţia. Acţiunile sale listate la New York au scăzut cu peste 13% după orele de tranzacţionare.

Până de curând, factorii de decizie occidentali au evitat dezvoltarea de noi centrale nucleare la scară largă din cauza preocupărilor legate de siguranţă şi a unei serii de depăşiri masive de costuri şi termene. Dar urgenţa de a aborda problema schimbărilor climatice a readus energia nucleară în centrul atenţiei, având în vedere că poate furniza energie fără emisii de carbon, 24 de ore pe zi, indiferent de vreme.

Agenţia Internaţională a Energiei a declarat că producţia de energie nucleară trebuie să se dubleze până în 2050 pentru a atinge ţintele de zero emisii nete.

Invazia Moscovei în Ucraina a adus acest subiect şi mai mult în centrul atenţiei, în timp ce ţările se grăbesc să găsească înlocuitori de încredere pentru petrolul şi gazele ruseşti.

Brookfield Renewable Partners va achiziţiona 51% din Westinghouse pentru 2,3 miliarde de dolari, în timp ce Cameco va cumpăra 49% din companie pentru 2,2 miliarde de dolari. Incluzând datoria existentă de 3,4 miliarde de dolari, care este păstrată în bilanţul Westinghouse, cumpărătorii plătesc o valoare de 7,9 miliarde de dolari.

După finalizarea vânzării, o parte din companie va fi deţinută de Brookfield Transition Fund, condus de fostul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney. “Orice cale credibilă pentru un nivel zero net se bazează pe o creştere semnificativă a energiei nucleare”, a declarat Carney.

Westinghouse reprezintă un mare câştig pentru Brookfield. Aceasta a investit 1 miliard de dolari în capitaluri proprii pentru a achiziţiona Westinghouse după ce Toshiba, fostul său proprietar, a băgat-o în faliment în 2017, pe fondul unor depăşiri mari de costuri la proiectele din Georgia şi Carolina de Sud. Va primi aproximativ 5,5 miliarde de dolari prin vânzare şi dividende.

Un impuls pentru a decupla Europa de dependenţa de importurile de gaze ruseşti pentru producerea de energie electrică a schimbat atitudinea faţă de această sursă de energie. În acest an, în Germania a avut loc o dezbatere aprinsă cu privire la renunţarea treptată la energia nucleară, iar Franţa a promis să construiască 14 noi reactoare până în 2050.

Pe termen scurt, Westinghouse ar putea beneficia de pe urma unui efort de înlocuire a furnizorilor pentru cele peste 30 de reactoare occidentale care funcţionează pe baza tehnologiei ruseşti. Compania a solicitat o aprobare rapidă pentru a furniza combustibil de înlocuire pentru centralele din ţări precum Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi Finlanda.