Reacţia mediului de business la refuzul Olandei de a accepta intrarea României în spaţiul Schengen: România a primit peste 5.800 de companii olandeze care au ales să investească aici. Voi ce faceţi?

Ziarul Financiar 14.10.2022

Romanian Business Leaders: „Regatul Ţărilor de Jos conduce detaşat clasamentul investiţiilor străine pe baza ţării de origine în România, cu 22 de miliarde de euro în 2021, dublu faţă de Germania. Noi, antreprenorii români, ne uităm cu mare interes spre Olanda“.

Premierul olandez Mark Rutte a fost în România miercuri într-o vizită oficială la Centrul Naţional de instruire întrunită „Getica” de la Cincu, o vizită care  vine într-un moment în care la nivel european se discută integrarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. În urmă cu patru ani, Olanda alături de Finlanda, Franţa şi Germania s-au opus aderării. Astăzi, singura piedică a rămas Olanda.

În vizita sa, Rutte nu a spus clar dacă susţine sau nu aderarea la spaţiul Schengen a României. A spus că vrea să se asigure că ţara îndeplineşte toate condiţiile. „România a făcut mulţi paşi în direcţia bună, dar toate condiţiile trebuie îndeplinite”, a declarat premierul olandez, conform Mediafax. Problema Olandei stă aşa: Nu neapărat că premierul sau partidul său liberal se opun, ci că coaliţia la guvernare este compusă din multe partide - acum la guvernare sunt patru iar lui Rutte i-au trebuit 300 de zile ca să poată să-şi formeze un guvern. Şi parlamentul olandez decide dacă România şi Bulgaria intră în spaţiul Schengen.