ZF Deschiderea de astăzi. Şerban Florea, Selective Capital: Trebuie urmărită tendinţa de deglobalizare. Probabil de aceea inflaţia se încăpăţânează să rămână la valori ridicate, iar şomajul este redus

Autor: Eduard Ivanovici 17.10.2022

Piaţa se află într-o continuă schimbare structurală, iar lupta cu inflaţia s-a încheiat deja pe jumătate, spune Şerban Florea.

Constanta relocare a fabricilor şi furnizorilor, fenomen apărut în urma problemelor lanţurilor de aprovizionare care au luat naştere la începutul pandemiei, pare să menţină inflaţia la cote ridicate, într-un moment în care bursele se află în plin proces de căutare a bazei de la care să îşi repor­nească ciclul de creştere, consideră Şerban Florea, fondator al Selective Capital, consultant autorizat de investiţii pe piaţa de capital.

„Trebuie urmărită această tendinţă de deglobalizare, probabil de aceea vedem această încăpăţânare ca inflaţia să rămână la valori ridicate, iar şomajul să rămână redus. În Statele Unite, rata şomajului – de 3,5% – n-a mai fost atât de mică din 2000. Cred că se întâmplă acest lucru deoarece sunt companii mari care îşi relochează fabricile şi furnizorii astfel încât să evite acest blocaj al lanţurilor de distribuţie care a apărut de niciunde şi a generat primul impuls de inflaţie“, a spus, Şerban Florea la ultima ediţie de săptămâna trecută a ZF Deschiderea de Astăzi.

Pe măsură ce datele financiare avansează, politicile monetare ale băncilor centrale se armonizează tot mai mult cu aşteptările analiştilor, adaugă fondatorul consultantului de investiţii, argumentând că nivelul de predictibilitate din piaţă ar putea ulterior să crească şi să ajute businessurile să performeze şi să îşi ajusteze activitatea la noul context economic.

„Piaţa este într-un proces de căutare a bazei de la care să pornească un nou ciclu de creştere, după scăderile susţinute din acest an. Suntem în acest proces în octombrie, cât şi luna viitoare, însă sper să începem 2023 cu un alt suflu, avertizaţi de ceea ce s-a întâmplat în 2022. Ar trebui să luăm lucrurile gradual şi, dacă piaţa va avea parte de o anumită stabilitate şi predictibilitate pe partea de politică monetară şi geopolitică, sorţii nu pot să fie decât de partea noastră”, crede Şerban Florea.

De altfel, reprezentantul Selective Capital este de părere că piaţa de capital se află într-o continuă schimbare structurală, iar lupta cu inflaţia s-a încheiat deja pe jumătate, în vreme ce au început să apară elemente care ţin mai degrabă de ritmul trecut de creştere a preţurilor.

„Am sesizat o alocuţiune destul de interesantă din partea băncii naţionale, care spune că nu sunt motive foarte mari de îngrijorare în ceea ce priveşte inflaţia, iar cifrele care apar acum sunt, de fapt, o parte a inerţiei generate de inflaţia de dinainte.”

 

Ce a mai afirmat Şerban Florea:

Dacă ne uităm pe componente – energia şi alte domenii, mai puţin zona alimentară, coşul zilnic – gravitatea şi cadenţa cu care creşte inflaţia sunt din ce în ce mai mici, ba chiar sunt semne conform cărora scad sau stagnează.

Indicele preţurilor de consum din SUA a fost 8,2% luna trecută. Analiştii se aşteptau la 8,1%, deci a fost puţin peste estimări. Deşi este în scădere de la 8,3%, este o citire mai mare decât aşteptările, aşa că şansele ca Rezerva Federală să crească din nou dobânzile în urma şedinţei din noiembrie au crescut la 99%. Nu este neapărat un lucru rău; cel mai rău lucru în piaţa de capital nu este reprezentat de ştirile negative, ci de incertitudine.

Sunt investiţii interesante şi oportunităţi inclusiv la Bursa de Valori Bucureşti, singura problemă este că nu există o ofertă atât de largă de active financiare, acţiuni şi domenii, astfel încât dispersia de care avem nevoie în planurile de investiţii pe care ni le propunem să fie conformă şi să poată să exprime riscul pe care ni-l asumăm împreună cu clientul.

Cred că este una dintre cele mai „curate” crize pentru că are nişte actori foarte vizibili. În ceea ce priveşte inflaţia, ştii cu ce arme să te lupţi. În 2008 am avut ceva invizibil, nu se ştia cât de mare este acel pachet de cărţi CDO (collateralized debt obligation – n.r.) şi cât de mare era flagelul prezent în sistemul financiar.

Acum, bilanţurile şi activele societăţilor bancare sunt cu totul altfel, nu avem parte de acelaşi lucru. Poate există asemănări cu se s-a întâmplat în 1999-2000, când şi atunci am avut evaluări astronomice: prin comparaţie cu valoarea companiei, preţul era undeva în stratosferă. Poate că şi acum am avut câteva situaţii asemănătoare, numai că ele nu s-au extins către companiile serioase care îşi văd de tranziţia în care ne aflăm.