#AntreprenoriiRoMâine. Dorin Preda, director executiv MedLife: Industria din care facem parte are o rezistenţă mai mare la criză faţă de altele. În perioada următoare ne vom concentra pe consolidare

Autor: Roxana Petrescu 14.10.2022

Pe termen scurt, MedLife, cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România, se va concentra pe consolidare, în contextul în care 2023 se anunţă dificil la nivelul întregii economii.

“Industria din care facem parte are o rezistenţă mai mare la criză faţă de alte industrii. Ca management nu ne plac surprizele nici bune, nici rele. Surprizele sunt lucrurile în afara managementului, lucruri pe care nu le-am anticipat. Ne place să fim cât se poate de calculaţi”, a spus Dorin Preda, directorul executiv al MedLife, în cadrul emisiunii # AntreprenoriiRoMâine, un proiect ZF susţinut de MedLife.

MedLife (simbol bursier M) a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 45,6 milioane de lei, la o cifră de afaceri consolidată de 860 de milioane de lei, în urcare cu 27%, evoluţie bazată pe creşterea organică a liniilor de business şi pe achiziţii.

”MedLife, în anul de dinaintea listării (2015), avea peste 80 mil. euro, anul acesta sperăm să închidem cu 400 mil. euro. Vedem MedLife ca fiind un jucător regional în 5 ani care va fi acoperit toate zonele importante din România.  Ne propunem ca în 5-10 ani să fim un jucător de 1 mld. euro. Acesta este obiectivul nostru strategic”, a spus Dorin Preda.

Unul dintre principalele instrumente care au dus la creşterea accelerată a MedLife a fost politica de achiziţii a grupului. Ultima achiziţie a vizat preluarea a 51% din acţiunile grupului Provita, fondat de către soţii Ada şi Ovidiu Palea, care deţine în Bucureşti un spital multidisciplinar, două centre de imagistică, un laborator şi un centru de instruire în terapia durerii, singurul din Europa Centrală şi de Est. Tranzacţia se alătură altor 12 procese de achiziţie derulate de MedLife doar anul acesta, unul complicat din punct de vedere economic.

“În perioada ce urmează, ne vom concentra pe finalizarea proceselor de integrare şi pe consolidarea business-urilor pe care le-am achiziţionat anul acesta. La 4-5 tranzacşii pe an puteam să derulăm procesul de intregrare fără să oprim procesul de achiziţii.”

Concomitent cu partea de integrare, atenţia MedLife se va concentra în continuare pe busiess-urile care se mulează pe cele 6 direcţii de dezvoltare ale gupului şi anume partea de clinici, cea de laboratoare, spitalele, abonamentele medicale, farmaciile şi partea de stomatologie.


Articolul face parte din proiectul editorial #AntreprenoriiRoMâine, susţinut de MedLife. Cu peste 35 de achiziţii, MedLife a devenit un agregator de companii, coagulând o comunitate de peste 60 de antreprenori români, majoritatea medici, care au pornit câte o firmă în România şi au ajuns la rândul lor să achiziţioneze alte companii. Antreprenorii RoMâine, înglobaţi în structura gigant a MedLife, sunt un catalizator pentru transformarea şi consolidarea sănătăţii în ansamblu, dar şi a sănătăţii economiei româneşti. Prin seria de materiale din cadrul proiectului editorial Antreprenorii RoMâine, aducem în prim plan MED angels care prin profesionalismul lor şi investiţia în sănătate au aşezat business-uri sustenabile şi devin o resursă pentru antreprenorii tineri care vor contribui la randul lor la propulsarea sistemului medical românesc.