Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Aplicaţie pentru încurajarea cititului: NABU vine cu cărţi digitale care pot fi citite gratuit

Autor: Ramona Cornea 17.10.2022

Cărţile sunt special concepute pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 10 ani. După descărcarea aplicaţiei, copiii au acces la peste 100 de cărţi bilingve în română - engleză, organizate pe niveluri de fluenţă la citit.

Organizaţiile NABU, UiPath Foundation şi OvidiuRo au creat şi lansat o aplicaţie de citit pentru copii numită NABU.  Aplicaţia este gratuită şi funcţionează chiar şi cu o viteză mică a internetului, fără a necesita un smartphone performant. În plus, cărţile digitale pot fi descărcate în biblioteca virtuală şi apoi citite fără conexiune la internet.

 „Cititul este esenţial pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor. Aplicaţia NABU se adresează tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 2 şi 10 ani şi este accesibilă pentru cei peste 1,77 milioane de copii din această categorie de vârstă din întreaga ţară. Conform estimărilor UNICEF, jumătate dintre aceştia se confruntă cu sărăcie. Pentru a fi cât mai accesibilă familiilor din comunităţi vulnerabile, aplicaţia este gratuită şi este gândită astfel încât să funcţioneze fără internet de mare viteză şi fără un smartphone ultraperformant”, spunea Raluca Negulescu-Balaci, directoarea executivă a UiPath Foundation, într-un comunicat de presă.

Cărţile disponibile în aplicaţie, de la texte şi până la ilustraţii, sunt special concepute pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 10 ani. După descărcarea aplicaţiei, aceştia au acces la peste 100 de cărţi bilingve în română - engleză, organizate pe niveluri de fluenţă la citit. Până la finalul anului, numărul cărţilor disponibile copiilor şi familiilor lor va ajunge la aproximativ 160, au transmis reprezentanţii NABU. Există, de asemenea, o colecţie de 40 de cărţi în limba ucraineană, special concepută pentru a veni în sprijinul copiilor refugiaţi din Ucraina.

În prezent, în România există deja peste 13.300 de utilizatori ai aplicaţiei.

„Accesul la educaţie timpurie poate oferi copiilor mai multe şanse şi oportunităţi pe parcursul vieţii. NABU, credem noi, este una dintre soluţiile de care aveam nevoie pentru a face cititul mai accesibil şi pentru a încuraja copiii din medii vulnerabile să se dezvolte prin lectură”, spune şi Maria Gheorghiu, preşedinte şi cofondatoare a organizaţiei OvidiuRO.