Furtuna vine din Germania: Investitorii sunt mai pesimişti decât se estimase iniţial

Autor: Dorin Oancea 18.10.2022

Sentimentul investitorilor germani a fost mai puţin pesimist decât aşteptările în octombrie, chiar dacă viziunea asupra situaţiei economice actuale a lăsat puţin loc pentru optimism, după o cădere a încrederii în luna precedentă. scrie Reuters.

Institutul de cercetare economică ZEW a anunţat marţi că indicele său de sentiment economic a crescut uşor în octombrie, până la -59,2, de la -61,9 în septembrie, depăşind previziunile analiştilor intervievaţi de Reuters, care estimau o valoare de -65,7.

În schimb, indicele condiţiilor actuale a scăzut cu 11,7 puncte în octombrie, până la o valoare de -72,2.

Limitările de preţ anunţate pentru gaze şi electricitate contribuie la stabilizarea sentimentului, a declarat analistul Dekabank Andreas Scheuerle, dar faptul că acestea nu au intrat încă în vigoare explică deteriorarea modului în care este evaluată situaţia economică.

Pe baza unei propuneri a unei comisii de experţi, guvernul german va acorda în acest an gospodăriilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii o plată unică în valoare de o lună de factură la gaz, urmând ca din martie să impună un mecanism de limitare a preţurilor.

Dar, în general, "perspectivele economice s-au deteriorat din nou", a declarat preşedintele ZEW, Achim Wambach, care a avertizat că probabilitatea ca produsul intern brut să scadă în următoarele şase luni a crescut considerabil, un sentiment împărtăşit de analişti.

"În pofida frânei preţului la gaze, criza energetică nu a ieşit din discuţie, iar situaţia globală este gravă", a declarat Alexander Krueger, economist-şef la banca privată Hauck Aufhaeuser Lampe, care a adăugat: "Economia se află pe un curs de recesiune".

În previziunile sale publicate luna aceasta, guvernul german prevede o creştere economică de 1,4% în acest an şi o contracţie de 0,4% anul viitor.

Indicatorii ZEW privind sentimentul şi evaluarea condiţiilor actuale din zona euro au reflectat situaţia din Germania, sentimentul crescând uşor în octombrie, iar indicatorul de situaţie scăzând puternic.