Producătorul polonez Solaris a livrat 9 autobuze electrice primăriei Sibiu, contract de 27,9 mil. lei

Autor: Laurentiu Cotu 18.10.2022

Compania poloneză Solaris Bus & Coach, unul dintre cei mai mari producători de vehicule electrice pentru transport public, a livrat operatorului de transport public Tursib din Sibiu 9 autobuze electrice, valoarea achiziţiei fiind de 27,9 mil. lei (5,6 mil. euro). Cele 9 autobuze electrice au fost achiziţionate pentru Sibiu de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

’’Odată cu achiziţia acestor nouă autobuze electrice, am reuşit să înnoim întreaga flotă Tursib, prin achiziţionarea în ultimii patru ani a unui total de 119 autobuze noi. Pentru a acoperi nevoia de transport în zona periurbană deservită de ADI Transport Metropolitan, împreună cu cele nouă oraşe şi comune partenere, am depus proiecte pentru achiziţia a încă 56 de autobuze electrice, pentru care dorim să obţinem finanţare europeană nerambursabilă în cadrul Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă’’, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, într-un comunicat de presă.

Autobuzele au o lungime de 12 metri, 3 uşi duble pentru îmbarcarea şi debarcarea pasagerilor şi o capacitate de 82 de locuri. Bateria încărcată complet le asigură o autonomie de 100 km, împreună cu autobuzele fiind livrate şi 3 staţii cu încărcare rapidă amplasate în Piaţa Gării şi la autobaza Tursib, precum şi 9 staţii lente instalate la sediu pentru încărcarea peste noapte a autobuzelor.

Solaris Bus & Coach SA este unul dintre cei mari producători din Europa de autobuze şi troleibuze. În cei 25 de ani de existenţă, compania a produs peste 20.000 de vehicule folosite în transportul public din sute de oraşe europene. Compania a intrat în România în 2006. Printre competitorii Solaris în România se numără MAN, Mercedes, Iveco, Volvo, BYD, cărora li se adaugă, în piaţa locală, firmele din Turcia.