Franţa face pe poliţistul rău, punând sub tensiune relaţiile comerciale transatlantice

Autor: Catalina Apostoiu 19.10.2022

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, acuză Washingtonul de pro­tecţionism şi ameninţă să întărească apărările UE, notează Politico.

Tensiunile dintre Bruxelles şi Washington păruseră să scadă odată cu venirea la putere a lui Joe Biden. Având în faţă un inamic comun în China, UE şi SUA au ajuns anul tre­cut la un armistiţiu privitor la tarifele impuse de fostul preşedinte american Donald Trump pe oţelul şi aluminiul din Europa. În decursul acestui an, războiul din Ucranina a însemnat că America şi Europa a trebuit să pre­zin­te un front comun, cel puţin din punct de vedere politic.

Şi totuşi, divergenţe încep să reapară acum. UE este furioasă că SUA alocă subvenţii masive în indus­tria locală a maşinilor electrice. Acu­zând Washingtonul de protecţio­nism, Europa ameninţă cu ridicarea propriilor apărări.

În mod nesurprinzător, Macron este cel care conduce această campa­nie. Ridicând miza, acesta a făcut apel la Bruxelles să sprijine consuma­torii şi companiile care cumpără ma­şini electrice produse în UE.

Există motive solide pentru care europenii sunt îngrijoraţi în legătură cu balanţele lor comerciale.

Războiul a provocat un şoc uriaş la nivel comercial, costurile în creşte­re puternică la energie împingând UE într-un deficit comercial la nivel de bloc de 65 miliarde de euro în august, de la doar 7 miliarde de euro cu un an în urmă. Într-una din mani­festările a­cestor presiuni, dependen­ţa în creşte­re a Europei de gazele naturale liche­fi­ate americane a reaprins tensiuni.

Comisia Europeană speră să con­vingă Washingtonul să găsească un compromis diplomatic pentru con­structorii auto europeni şi furni­zo­rii lor. În caz contrar, UE nu are de ales decât să atace Washingtonul la OMC, au declarat oficiali şi diplo­maţi din bloc pentru Politico, chiar dacă un nou război comercial trans­atlantic este ultimul lucru pe care cele două părţi vor să-şi cheltuiască banii şi timpul.

„Macron joacă rolul de poliţist rău, comparativ cu Comisia, care a lăsat Washingtonului spaţiu politic pentru a face ajustări,“ arată Elvire Fabry, de la Institut Jacques Delors din Paris.

Franţa a avut în mod tradiţional cea mai tranşantă poziţie când a venit vorba de a ataca Washingtonul cu privire la o gamă largă de dosare comerciale. Însă Franţa nu va fi lăsată singură într-un posibil război comercial privitor la maşini electrice. Fabry arată că tensiunile vor aduce Parisul şi Berlinul mai aproape, industria auto germană fiind îndeosebi afectată de măsurile americane.

Însă nu numai abordarea din acest sector reprezintă un motiv de confruntare. Dependenţa în creştere a Europei de GNL din SUA a împins nemulţumirea europenilor la următorul nivel.

Ministrul francez al economiei Bruno Le Maire avertiza recent că războiul din Ucraina nu ar trebui să aibă drept rezultat o „dominaţie economică americană şi o slăbire a Europei“. Aceeaşi temere este împărtăşită şi de unii oficiali ai Comisiei, dar şi de unii industriaşi francezi.