ANALIZĂ ZF. Cum au arătat vânzările producătorilor români de medicamente la export în S1/2022? Între 2% şi 46% din vânzări vin din pieţele externe

Autor: Georgiana Mihalache 23.10.2022

♦ Cel mai bine la export stă Zentiva SA, parte din grupul cu acelaşi nume, cu 46% din cifra de afaceri din primul semestru realizată din vânzările în afara ţării ♦ Biofarm a rămas constant de la an la an, cu doar 2% din vânzări făcute din export, însă planurile companiei sunt de creştere a acestui segment.

Exporturile de medicamente sunt pentru mulţi producători locali un motor puternic de dez­voltare, în contextul în care piaţa românească este dominată de importurile a­cestor produse. Cei trei producători locali listaţi la bursă au avut o pondere de la 2% la 46% din cifra de afaceri realizată în primul semes­tru din 2022, potrivit datelor adunate de ZF.

Pentru producătorul de medicamente Zentiva SA, vânzările realizate în primul semestru din 2022 au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţie trecută de companie în raportul pe bursă la capitolul „realizări“.

Din cifra de afaceri de 362,6 mil. lei a Zentiva SA în primul semestru din 2021, vânzările pe piaţa locală au fost de de 193,5 mil. lei, în timp ce la export, vânzările au fost de 169,1 mil. lei.