Incertitudine maximă la OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom: Ne vom optimiza portofoliul de producţie. Asta facem acum. Am primit o scrisoare de la un consorţiu norvegian în urmă cu câteva săptămâni. Între timp, norvegienii s-au retras

Autor: Roxana Petrescu 20.10.2022

♦ OMV Petrom reprezintă o treime din toată producţia de hidrocarburi a austriecilor de la OMV ♦ Norvegienii ar fi fost interesaţi de preluarea unui segment din portofoliul de explorare şi producţie (E&P) al OMV, dar aparent şi-au retras oferta ♦ OMV Petrom nu face parte din negocieri ♦ Până în 2030 OMV vrea să reducă producţia de hidrocarburi, dar menţine un focus pe gazul natural ca şi combustibil de tranziţie ♦ În Marea Neagră, OMV Petrom este liderul consorţiului din proiectul de gaze Neptun Deep, dar decizia finală de investiţii nu este luată.

„OMV a primit o scrisoare de la un con­sorţiu norvegian în urmă cu câteva săptă­mâni. OMV este în acest moment într-o analiză de portofoliu în vederea implemen­tării strategiei sale. În acest context, OMV nu este în măsură la acest moment să co­menteze astfel de interese“, a spus Andreas Rinofner, purtătorul de cuvânt al grupului austriac, pentru ZF.

Potrivit Reuters, care citează ziarul aus­triac Kurier, un consorţiu din care face par­te grupul energetic gigant norvegian Aker ar făcut o ofertă nesolicitată pentru a cum­pă­ra cea mai mare parte a activităţilor de ex­plo­rare şi producţie ale companiei aus­triece de petrol şi gaze OMV, scrie Reuters. Ieri însă, Aker a declarat că nu mai face parte din consorţiul care a depus oferta nesolicitată în iulie. Kurier a scris marţi că un consorţiu din care fac parte Aker ASA, compania-mamă a celui de-al doilea mare producător de ga­ze din Norvegia, Aker BP, precum şi trade­rul mondial de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-a exprimat inte­re­sul de a cumpăra 51% din divizia de E&P. „Eram parte din consorţiu atunci când scri­soare a fost depusă, dar ne-am retras“, a spus ieri, pentru Reuters, Atle Kigen, purtătorul de cuvânt al Aker ASA. El nu a dorit să spună motivele care au dus la retragerea norvegienilor din consorţiu.