Dragoş Damian, Terapia Cluj: Aţi auzit de Ordonanţa de Urgenţă 98 din 2010? Aşezaţi-vă undeva şi luati un medicament contra tensiunii, o să vă enervaţi

Autor: Dragos Damian 23.10.2022

Cu 12 ani in urma Cabinetul Emil Boc a aprobat cea mai importanta OUG din istoria recenta, cea referitoare la protectia infrastructurii critice nationale. Sumarizand, este o OUG care stabileste cadrul necesar si masurile care trebuie luate in caz de forta majora pentru a pune la adapost si a asigura continuitatea in productia de energie, aparare, mancare, medicamente si chimie. Dar si in alte domenii critice pentru cele mai negre zile.

Sa va plictisesc cu ceva definitii, Articolul 3, punctele a) si c) si

- “Infrastructură critică naţională, denumită în continuare ICN, este atât un element, un sistem sau o componentă a acestuia, aflat pe teritoriul naţional, care este esenţial pentru menţinerea funcţiilor vitale ale societăţii, a sănătăţii, siguranţei, securităţii, bunăstării sociale ori economice a persoanelor şi a cărui perturbare sau distrugere ar avea un impact semnificativ la nivel naţional ca urmare a incapacităţii de a menţine respectivele funcţii, cât şi proiectul unui obiectiv strategic de interes naţional a cărui construcţie este imperios necesară pentru salvgardarea interesului national”

- “Protecţia infrastructurilor critice, denumită în continuare PIC - ansamblul unitar de procese şi activităţi organizate şi desfăşurate în scopul asigurării funcţionalităţii, continuităţii serviciilor şi integrităţii ICN/ICE pentru a descuraja, diminua şi neutraliza o ameninţare, un risc sau un punct vulnerabil prin identificarea, implementarea şi menţinerea măsurilor de securitate, organizatorice, tehnice, procedurale şi de altă natură rezultate în urma derulării proceselor de management al riscului. PIC cuprinde, într-o enumerare neexhaustivă, activităţile desfăşurate pentru identificarea şi desemnarea ICN/ICE, procesele de management de risc, asigurarea protecţiei informaţiilor sensibile specifice domeniului, realizarea planurilor de securitate ale operatorilor de infrastructură critică, denumite în continuare PSO, stabilirea ofiţerilor de legătură pentru securitatea ICN/ICE, pregătirea personalului, modul de realizare a comunicării şi avertizării timpurii, precum şi exerciţii, rapoarte, testări ale viabilităţii PSO, reevaluări şi actualizări ale documentelor elaborate”.

Partea cea mai importanta poate este Anexa 3, in care veti gasi, printre altele, domeniile industriale de infrastructura critica nationala, care trebuie protejate: productia de energie, aparare, mancare, medicamente, chimie.

S-a facut ceva in acesti 12 ani de la publicarea OUG 98 / 2010? De buna seama ca nu, de vreme ce s-au inchis o sumedenie de fabrici, exact in domeniile pe care ordonanta le considera de importanta strategica. Si ca dovada ca nu s-a facut nimic sa mai subliniem odata ca deficitul de balanta comerciala a Romaniei in 2022 se indreapta catre 35 miliarde de Euro, ponderea deficitului venind, ati ghicit, din energie, aparare, mancare, medicamente, chimie. Mai tineti minte cand numaram acum cateva luni fabricile de zahar si ulei ca sa vedem daca ramanem fara mancare? Da. Sunt mentionate in 98 / 2010. Stiti de inchiderea minelor de carbune? Da. Sunt cuprinse in 98 / 2010. Stiti de industria chimica, care sta pe butuci? Da. Acolo este, in 98 / 2010

Iar senzatia bizara este ca in 12 ani de existenta a OUG 98 / 2010 puzderia de mall-uri de tot felul au devenit infrastructura critica nationala, multe dintre ele fiind construite dupa demolarea unor fabrici de energie, aparare, mancare, medicamente, chimie.

Sa traga concluzii oamenii de afaceri din Romania care, in ciuda faptului ca sunt doldora de bani – caci asa se spune, nu?, ca sunt bani peste tot - sunt ingrijoratii despre cum si unde va merge economia in urmatorii ani, cand am ajuns la un asemenea deficit de resurse si de infrastructura critica.

Si ironic, la 12 ani de aprobarea OUG 98 / 2010, dupa ce am trecut prin pandemie si suntem in transeele razboiului, autoritatile incep sa vorbeasca tocmai despre protectia infrastructurii critice, care trebuia sa fie gata de mult. Succes.