Supliment ZF Austria. ANALIZĂ ZF. O piaţă imună la crize

Autor: Răzvan Botea 26.10.2022

♦ Piaţa construcţiilor a crescut cu două cifre în 2020, an marcat de pandemia de COVID-19. În 2021 s-a menţinut şi în 2022, cu inflaţie în creştere şi război la graniţă, este pe plus de 7% la opt luni din an, iar motoarele din infrastructură abia au început să se tureze.

Piaţa construcţiilor din România a crescut în primele opt luni din 2022, iar perspectivele pentru tot anul sunt să rămână pe plus, arată datele statistice, după ce în 2021 s-a menţinut, iar în 2020, an de recesiune, volumul de construcţii a crescut cu două cifre. De asemenea, jucătorii din piaţa de construcţii şi de materiale de construcţii au continuat investiţiile. În ultimii 3 ani, grupul austriac Leier, care operează în România patru fabrici de materiale de construcţii, a investit 100 de milioane de euro în operaţiunile locale.

„Impredictibilitatea primului semestru al anului, datorată în special creşterilor costurilor cu materia primă, dar şi cu energia, nu a stopat investiţiile în curs pe care le derulăm pentru extinderea businessului nostru. Pentru cele două fabrici de prefabricate din beton, am încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 27 de milioane de lei, iar în primele 6 luni din 2022 înregistrăm deja o creştere a vânzărilor de peste 130% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, fapt datorat în principal încrederii pe care am acordat-o în capacitatea pieţei româneşti de absorbţie a produselor din gama premium“ a declarat Thomas Ebner, CEO Leier România.

În 2021, construcţiile au scăzut uşor, cu 0,6%, scădere care se află în marjele de eroare. Cu toate acestea, partea de re­zi­den­ţial a crescut puternic, cu 28%, faţă de 2020, an de asemenea cu creştere de două cifre.

Datele sunt confirmate şi de piaţă: fabricile de zidărie şi ţiglă ceramică de la Iaşi şi Sighişoara ale grupului Leier au cumulat la finalul anului trecut vânzări de 259 de milioane de lei după fuziunea anterioară de la finalul anului 2020. „Preluarea acestora şi integrarea în grup a fost o provocare pentru Leier, datorată în special investiţiei de marketing a fiecărui business preluat“, mai transmit reprezentanţii Leier.

În 2022, volumul de construcţii din România este la un plus de 6,6%, cu nerezidenţialul ca driver principal, dar de asemenea cu creşteri în zona de construcţii rezidenţiale sau construcţii inginereşti (infrastructură). Dacă în prima parte a anului principalul driver al pieţei a fost zona de rezidenţial, începând cu a doua jumătate din 2022 au reînceput lucrările de infrastructură: numai în august creşterea a fost de peste 20% faţă de august 2021. La opt luni din 2022, toate segmentele pieţei de construcţii sunt pe plus ca volum, după ce inflaţia a fost scoasă din calcul, arată datele statistice.

În 2022, piaţa construcţiilor va ajunge la circa 25 miliarde de euro, potrivit estimărilor Neomar Consulting, companie de consultanţă pentru construcţii. Creşterea faţă de 2021 este de 19%, iar circa 45% din piaţă reprezintă zona de infrastructură. Perspectivele pentru 2023 sunt în continuare de creştere a valorii pieţei, este de părere Bogdan Funieru, managing director la Neomar. „Ca valoare probabil că va fi în continuare o creştere pentru 2023 pe partea de rezidenţial. Pe partea de infrastructură vedem creştere dacă statul reuşeşte să aloce banii necesari, să atragă fondurile din PNRR. De lucru este, contracte sunt, proiecte există“, a spus Funieru.