Opinie Dragos Dragoteanu, Euroest Invest: Cum eviţi frustrările în imobiliare? Asociază tranzacţia unui obiectiv clar

Autor: Dragoş Dragoteanu 24.10.2022

   Daca vrei sa eviti gandurile negre inainte de a cumpara sau de a vinde un imobil, cea mai buna metoda este sa asociezi tranzactia respectiva unui obiectiv bine definit.           

   Nu este bine sa investesti intr-un imobil sau sa-l lichidizezi doar ca sa te afli in treaba. In opinia mea, motivul incheierii unei afaceri in acest domeniu ar trebui sa fie prioritar in alegerea momentului potrivit. 

   In acest sens, decizia se ia la nivel individual, in functie de interesul sau nevoile fiecaruia. Pretul? Da, era sa "uit" de pret ...  Tocmai aici ai sanse sa rezolvi dilema. Daca ai un obiectiv clar definit, pretul nu mai este unicul factor de decizie si tranzactia o faci in deplina cunostiinta de cauza, asumat. 

    Ca sa ma fac mai bine inteles, prefer sa dau niste exemple concrete:

  1. De ani de zile ti-ai dorit o casa sau o locuinta mai buna? Sau, gasesti un imobil care te atrage in mod deosebit si ti se pare ca este casa visurilor tale? Atunci poti sa consideri ca e o afacere buna. Decat sa regreti ca ai avut oportunitatea de a-ti atinge un obiectiv dupa care ai tanjit atata timp, mai bine inchizi afacerea si te simti implinit / linistit.
  2. Exista tranzactii "blitz" dupa care nu trebuie sa alergi. Ele se pot ivi dintr-o intamplare. Atunci cand "se aliniaza planetele", nu te opune ispitei de a vinde sau a cumpara, la pretul care ti se pare ok. Altfel, frustrarea poate sa apara si sa persiste mult timp. Oportunitatile nu apar in fiecare zi. Oare merita sa nu-ti urmezi instinctul si sa faci o afacere in acest domeniu, cand iti apare in fata un deal bun?
  3. Ai bani si nu stii ce sa faci cu ei? O sa va mirati, dar unii chiar au multi bani. Decat sa-i tii la banca si sa imbogatesti actionarii unei banci sau sa contribui la bonusurile nesimtite ale bancherilor, mai bine gandesti pe termen lung pentru tine. In orice perioada, criza sau boom, se gasesc oportunitati, iar cand acestea "iti bat la usa", deschide ochii si investeste. Daca nu stii exact ce vei face cu imobilul, pana te hotarasti, ai varianta sa-l inchiriezi sau sa-l revinzi in profit. Important este sa faci achizitia cu mintea deschisa si sufletul impacat.
  4. Ai probleme financiare, dar ai mai multe case? Draga cititorule, daca tii la pret si nu reusesti sa vinzi nimic, presat fiind de timp, da-mi voie sa-ti spun ca-ti meriti soarta. Nu face calcule cat castiga un potential cumparator, gandeste-te prioritar la obiectivul tau pe termen scurt. Daca nu vinzi cand apare un investitor serios si tii de pret aiurea, nu cauta vinovati in alta parte, ci uita-te in oglinda.
  5. Daca esti rentier si cauti sa investesti in continuare tine minte o regula de aur: daca gasesti o varianta de achizitie mai buna decat proprietarile pe care le ai, merita sa vinzi ceva din portofoliul, chiar daca imobilul este inchiriat. Practic, faci un upgrade cu ceva similar, dar cu un potential mai mare. Daca ai ajuns la nivelul asta esti in alta liga din real estate. 

     Cu cat obiectivul / motivul unei tranzactii imobiliare este mai puternic, cu atat sansele unui castig mai sigur se contureaza mai bine in timp.