ZF Agriculture Summit 2022. Marta Odainic, Agreena: Circa 10% din portofoliul pe care-l avem este în România. Investim intens în piaţa din România, suntem acum în proces de angajare şi extindere a echipei pe care o avem aici

Autor: Ramona Cornea 24.10.2022

Marta Odainic, customer success specialist în cadrul Agreena, o companie care susţine trecerea la o agricultură sustenabilă, afirmă că circa 10% din portofoliul organizaţiei este în România, iar planurile de extindere ale companiei pe piaţa locală continuă. 

„10% din portofoliul pe care-l avem – fermieri şi hectare – este reprezentat de piaţa din România. Investim intens în piaţa din România, suntem acum în proces de angajare şi extindere a echipei pe care o avem aici şi căutăm să creăm parteneriate cu actori importanţi din industrie. (...) Suntem pe piaţa din România de ceva timp, iar acum a venit momentul în care dezvoltăm în România. Vom avea o echipă locală care va oferi sprijin fermierilor şi va fi aici pentru a-i ghida în acest proces de tranziţie”, a spus Marta Odainic în cadrul evenimentului ZF Agriculture Summit 2022. 

Ce a mai spus Marta Odainic în cadrul evenimentului: 

•           Agreena Carbon este cel mai mare program de certificare a carbonului din sol din lume, acreditat la nivel internaţional. Programele de certificare a carbonului în sol joacă un rol esenţial în sprijinirea fermierilor din perspectiva oferirii unui surse suplimentare de venit prin vânzarea certificatelor de carbon. 

•           Solul reprezintă una dintre cele mai importante resurse pentru susţinerea vieţii pe planetă, îndeplinind funcţii esenţiale pentru mediu şi economie. Acest ecosistem traversează o criză ecologică globală. O treime din terenul global este teren agricol şi o treime din acest teren este deja degradat. În acest context este esenţial ca fermierii să adopte practici agricole sustenabile pentru a susţine fertilitatea solului pe termen lung. Prin practici precum utilizarea culturilor de acoperire, rotaţia durabilă a culturilor, dar şi reducerea utilajului şi perturbării solului, fermierii au capacitatea de a reduce carbonul din atmosferă, pot să regenereze solul crescând rezilienţa fermei şi profitul acesteia.

•           Compania a fost fondată în 2017 sub numele de Commoditrader. Astăzi, compania are peste 100 de angajaţi cu 31 de naţionalităţi. Operăm în 14 ţări ale lumii şi gestionăm peste 550.000 de hectare. Avem sediul central în Copenhaga, avem birouri în Marea Britanie, dar colegii noştri sunt răspândiţi în întreaga lume. Vrem să ne extindem echipa din România. 

•           Agricultura reprezintă 24% din emisiile globale ale gazelor cu efect de seră. Producţia alimentară nu va încetini, avem nevoie de o soluţie şi există o mulţime de bariere care împiedică fermierii să treacă la practici agricole sustenabile. Vorbim despre bariere educaţionale, bariere financiare şi de mentalitate pentru că mulţi dintre fermieri nu sunt pregătiţi să facă această tranziţie. Agreena vine cu o parte din soluţie. Oferim fermierilor un flux suplimentar de venituri pentru ca aceştia să poată trece la agricultura regenerativă. Acest lucru se face prin certificarea reducerilor şi eliminărilor de carbon din atmosferă. 

•           Analiza pieţei că cererea va continua să depăşească oferta, respectiv preţurile pentru certificatele de carbon vor creşte în continuare. Se estimează că piaţa creditelor de carbon va ajunge la 50 mld. dolari în anul 2030. 

•           Cea mai provocare în implementare ar fi acest salt de curaj pe care ar trebui să-l facă fermierii pentru că există un risc asociat cu tranziţia la agricultura regenerativă, însă aici intervine programul nostru de certificare a carbonului în sol, care asigură un flux financiar necesar pentru trecerea la această tranziţie. 

•           Numărul de certificate pe care-l acordăm într-un an depinde foarte mult de volumul fermei, de practicile pe care fermierul le adoptă şi de pasul tranziţiei pe care-l urmează. Avem fermieri care fac o mică schimbare, avem fermieri care merg cu întreg pachetul de practici regenerative. Ei primesc 3-4 certificate pe hectar. Preţul unui certificat în 2022 variază între 25 şi 50 de euro pe hectar.