Analiză ZF. Resursele proprii de gaze ocrotesc România de o criză a alimentării, dar ce faci când economia depinde de cele mai afectate state? Efectele secundare pot fi de proporţii

Autor: Roxana Petrescu 25.10.2022

♦ România este unul dintre statele europene cu cea mai comodă situaţie în ceea ce priveşte resursele interne de gaze naturale, circa 80% din consumul intern putând fi alimentat cu gazul produs aici ♦ Dar cu o economie dependentă de exporturi către statele europene, multe dintre ele puternic afectate de criza energetică, poziţia României în faţa crizei gazului nu mai este la fel de solidă ♦ Care sunt vulnerabilităţile majore?

„Cu iarna care stă să în­ceapă, criza energe­ti­că începe să muşte din economiile euro­pene. Consumatorii de­vin din ce în ce mai preocupaţi să-şi ţină casele calde. Son­dajele arată că afacerile sunt tot mai afectate de creş­terea costurilor cu energia şi de cererea tot mai sla­b­ă. Presupusul sa­bo­taj al con­ducte­lor de gaze din Marea Bal­tică, o acţiune a Ru­siei, proba­bil, a ară­tat cât de vulne­rabile sunt totuşi resursele de e­ner­gie ale Euro­pei. Iar toate aces­tea înseam­nă pro­ble­me pentru e­conomie“, scriu juna­liş­tii de la The Eco­nomist într-o analiză publi­cată recent. Pu­blicaţia mai men­ţio­nează că pe 11 octom­brie, FMI (Fondul Monetar Internaţio­nal) şi-a redus estimarea de creştere economică pentru zona euro de la 2,5% la numai 0,5%.

Ţări ca Germania, puternic dependente de gazul rusesc, sau cele care nu au ieşire la mare, dependente la rândul lor de impor­turi energetice, vor fi direct lovite de criza gazului. „Ţările care se bazează pe impor­turi de energie electrică de asemenea ar putea fi afectate de întreruperi în alimenta­rea cu energie la nivel european“, mai a­nun­ţă jurnaliştii de la The Economist.