Se cimentează o nouă rundă de scumpiri. Companiile de construcţii: La ciment, în cel mai bun caz, preţurile vor creşte cu 30%. În cel mai rău – cu 150%

Autor: Alina-Elena Vasiliu 25.10.2022

♦ Disponibilitatea şi creşterea abruptă a preţurilor la energie, cu o pondere considerabilă în structura costurilor, este, în acest moment, cea mai mare provocare a industriei ♦ Piaţa locală a cimentului are şapte fabrici integrate, în care se produce atât ciment, cât şi clincher, produs care rezultă din fabricarea cimentului.

Un an care a început în forţă pentru proiectele de construcţii, fie ele publice sau private, s-a împotmolit într-un război izbucnit la graniţă, care a dat toate planurile şi lanţurile de aprovizionare peste cap.

Rând pe rând, companiile din construcţii au început să aibă probleme cu furnizorii, să nu mai găsească materii prime suficiente sau să le găsească la preţuri exorbitante, amintindu-şi astfel de experienţa deloc îndepărtată de la debutul pandemiei. Mai mult, scumpirile de pe piaţa energiei pare că nu mai au nicio oprelişte.

Când lucrurile au părut că se mai calmează, au apărut semnalele unei noi runde de scumpiri. Piaţa ci­mentului, o industrie care contribuie anual la bugetul de stat cu aproximativ 200 de milioane de euro, este printre primele afectate, în condiţiile în care este un domeniu energofag.

„Trendul ascendent al volumului lucrărilor de construcţii din perioada ianuarie-iulie a atras după sine o uşoară creştere a producţiei de ciment cu aproximativ 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Perspectivele pentru finalul acestui an depind de un cumul de factori, cum ar fi evoluţia disponibilităţii şi a preţului la energie, starea vremii, care influenţează foarte mult activitatea în construcţii, şi implementarea proiectelor de infrastructură prevăzute prin PNRR, cu ciment românesc. Este dificil de estimat cum va arăta anul 2023 având în vedere contextul actual geopolitic şi economic“, spune Marinela Drăcea, preşedintele Patronatului din Industria Cimentului CIROM.