Supliment Construcţii. Analiză ZF. Decalajul dintre salariul mediu din construcţii şi cel din economie continuă să „se stingă“. În august, a ajuns la 5%, la un salariu de 3.715 lei pentru angajaţii de pe şantiere

Autor: Alina-Elena Vasiliu 25.10.2022

♦ Construcţiile rămân în continuare mai atractive în străinătate decât în România ♦ Cea mai mare schimbare a ultimilor ani în ceea ce priveşte salariile din domeniul construcţiilor s-a produs prin Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 ♦ Pe lângă faptul că piaţa construcţiilor se confruntă cu un deficit semnificativ de forţă de muncă, noile dezvoltări au loc mai ales în zona urbană mare, unde şomajul este deosebit de redus. În zonele cu şomaj ridicat nu există nici investiţii.

Salariul mediu net din construcţii a ajuns în august 2022 la 3.715 lei, în scădere cu 7% faţă de luna precedentă, dar în creştere cu 11% faţă de august 2021. Spre comparaţie, salariul mediu net în economie a fost în august 2022 de 3.933 de lei, diferenţa între acesta şi cel din construcţii ajungând astfel la 5%. În urmă cu un deceniu, venitul mediu net din construcţii era cu 25% mai mic decât cel din economie. Maximul din 2022 pe primele opt luni ale anului a fost atins în iulie, când nivelul salariului mediu net din construcţii ajunsese la 3.744 de lei, potrivit datelor centralizate de ZF din platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică.

Chiar şi cu aceste valori mai mari decât în anii trecuţi, construcţiile rămân în continuare mai atractive în străinătate decât în România. Cei mai mulţi angajaţi necalificaţi din construcţii câştigă în România circa 700 de euro, după cum spun specialiştii din industrie, pe când în străinătate salariul depăşeşte 1.000 de euro. Problema devine mai acută în condiţiile în care personalul rămas în ţară trece printr-o tendinţă de îmbătrânire, iar tinerii aleg să plece peste hotare.

„Deficitul de forţă de muncă calificată şi lupta pentru talente vor fi critice pe fondul îmbătrânirii populaţiei“, spune Marius Dragne, CEO al companiei cu 435 de angajaţi Xella, care produce BCA într-o fabrică din judeţul Prahova.