Analiză ZF. Cu urechile ciulite la piaţa rezidenţială. Cum face un cumpărător alegerea corectă când vrea să-şi cumpere o locuinţă?

Autor: Alina-Elena Vasiliu 25.10.2022

♦ Tocmai pentru că trecem printr-o perioadă de scumpiri fără precedent, unii dezvoltatori care nu şi-au previzionat aceste creşteri de preţuri pot face rabat la calitate pentru a se încadra în bugetul construcţiei, avertizează specialiştii din domeniul construcţiilor.

Să cumperi o locuinţă în 2022 este un efort mai mare decât în anii trecuţi, în con­diţiile unor preţuri în creştere, ale unor dobânzi pe acelaşi trend şi, în general, într-un context economic volatil şi tot mai imprevizibil. De aceea, atunci când alege să inves­tească, un cumpărător îşi doreşte mai mult ca niciodată ca achiziţia să merite.

Specialiştii sfătuiesc cumpă­rătorii să verifice calitatea materialelor şi a pieselor folosite în construcţia blocului, acordând atenţie unor elemente precum tâmplăria, pentru a preveni pierderile mari de căldură pe timpul iernii, izolaţia pereţilor şi cea a tavanului, aici fiind importante izolaţia termică, dar şi cea fonică.

„Interesează-te foarte bine în ceea ce priveşte materialele de con­strucţii care au fost folosite la ridi­carea locuinţei – pereţi de beton, cărămidă, gips-car­ton! Pereţii de compartimentare din gips-carton sunt cea mai simplă variantă, însă izolarea fonică şi rezistenţa lor nu se compară cu a celor de cărămidă sau beton. Modifi­cările şi reparaţiile ulterioare însă se rezolvă mult mai rapid şi uşor pe acest material“, spune Alexandra Stamate, CEO al firmei de design interior Jooca Studio.