Prima veste bună pentru Europa după atacarea Ucrainei de către Rusia: Preţul gazului s-a prăbuşit dramatic cu 20% faţă de săptămâna trecută şi cu 70% faţă de maximul din august. Vremea este caldă, depozitele sunt pline, iar gazele lichefiate nu mai au loc în porturile europene

Autor: Ştefan Stan 25.10.2022

Războiul din Ucraina face ravagii, exporturile de gaze naturale ruseşti către Europa sunt în scădere, iar sezonul de încălzire de iarnă se apropie. Aceasta ar părea o reţetă pentru preţuri mai mari, însă costul combustibilului, care este vital pentru încălzirea locuinţelor şi pentru alimentarea centralelor electrice şi a industriei, a scăzut vertiginos, scrie New York Times. 

Preţul european de referinţă al gazelor naturale a scăzut săptămâna aceasta la un nivel cu peste 70% mai mic decât cel record din august. Unul dintre principalele motive pentru prăbuşirea preţurilor este faptul că Europa, cel puţin pentru moment, are tot gazul natural de care are nevoie.

Acest lucru se datorează faptului că, în timpul verii, Europa a trecut la cumpărături la nivel mondial, deoarece Rusia, principalul său furnizor de lungă durată, şi-a redus fluxul de gaze naturale.

Pe întreg continentul, guvernele şi întreprinderile au suplimentat în mod agresiv cantitatea de gaz pe care o deţin în depozite. La îndemnul oficialilor Uniunii Europene şi cu un cost ridicat, companiile energetice şi guvernele au umplut depozitele şi alte instalaţii la peste 90% din capacitate.

Companiile care vând gaze naturale, impulsionate de preţurile ridicate, au inundat piaţa europeană. Nave cu cantităţi uriaşe de gaz natural lichefiat, sau au alergat spre Europa din Statele Unite, Qatar şi alte ţări (inclusiv Rusia) care produc cantităţi mari de gaz.

Graba de a vinde în Europa a fost atât de mare încât navele zăbovesc acum în largul coastei, aşteptând sloturi la terminalele aglomerate pentru a-şi descărca încărcăturile. O ilustrare a supraabundenţei: În ultimele zile, cel puţin un transportator L.N.G. care se îndrepta din Algeria spre Europa pare să fi deviat spre Asia în căutarea unui preţ mai bun, potrivit Laurei Page, analist la Kpler, o firmă de cercetare.

Stocurile de gaze ale Europei reprezintă un buffer substanţial împotriva unor noi întreruperi ale livrărilor ruseşti sau a altor şocuri.

"Aveţi niveluri de stocare la care oamenii puteau doar să viseze în urmă cu câteva luni", a declarat Massimo Di Odoardo, vicepreşedinte pentru cercetare în domeniul gazelor la Wood Mackenzie, o firmă de consultanţă.

În acelaşi timp, cererea de gaze naturale, care serveşte ca sursă majoră de energie pentru a genera electricitatea pe care o consumă Europa, a scăzut brusc, un alt factor care trage preţurile în jos. Un început de toamnă mai cald decât de obicei în multe părţi ale Europei a însemnat că locuitorii nu au avut nevoie să folosească prea mult, sau chiar deloc, căldură.

Analiştii avertizează însă că scăderea recentă a preţurilor la gaze ar putea fi trecătoare - gazele naturale care urmează să fie livrate în Europa în această iarnă sunt deja vândute pe pieţele futures la un preţ considerabil mai mare decât cel actual. Oscilaţiile neobişnuit de mari ale preţurilor, care au survenit pe măsură ce Rusia a restrâns livrările de gaze în ultimele luni, vor continua probabil.

Preţurile gazelor în Europa rămân ridicate din punct de vedere istoric, chiar şi după scăderea recentă, tranzacţionându-se la un nivel dublu faţă de cel stabilit în această perioadă în urmă cu un an şi chiar mai ridicat faţă de mediile pe termen lung.

Ca urmare, multe întreprinderi mari consumatoare de energie, precum topitoriile de aluminiu, oţelăriile şi fabricile de îngrăşăminte, şi-au închis cel puţin temporar activitatea. În Italia, un mare consumator de gaz, cererea de combustibil în lunile august şi septembrie a scăzut cu aproximativ 10 procente faţă de aceleaşi luni ale anului trecut.

Ameninţarea reglementărilor a cântărit, de asemenea, asupra pieţelor, spun analiştii. Recentul acord al Uniunii Europene de a impune un plafon pentru preţul gazelor, deşi încă lipsit de detalii, probabil că reduce preţurile, spun analiştii.

Dar, pe termen scurt, preţurile mai mici pot provoca propriul lor tip de durere, potrivit lui Henning Gloystein, director la Eurasia Group, o firmă de risc politic.

Companiile europene de utilităţi, care se ocupă cu cumpărarea de gaze pentru a genera electricitate şi a o vinde clienţilor, au înregistrat deja pierderi din cauza întreruperii gazului rusesc şi este posibil să fi comandat G.N.L. scumpe pentru a compensa pierderile de aprovizionare. Acum, din cauza cererii mai mici decât se aşteptau, ar putea rămâne cu combustibilul. "Acest lucru ar putea forţa unele companii de utilităţi să îşi vândă încărcăturile scumpe mult mai ieftin în altă parte, cauzând poate mari prejudicii fiscale", a spus dl Gloystein.