Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj: „Materiile prime costă cu 50% în plus faţă de anul trecut, timpul de aşteptare este de un an, le luăm din import“

Autor: Georgiana Mihalache 27.10.2022

♦ În cazul materialelor în care sunt ambalate medicamentele care ies din fabrica Terapia Cluj, creşterile în 2022 faţă de anul trecut pornesc de la +20% şi ajung chiar la 150%.

Preţurile materialelor folosite în pro­duc­ţia de medicamente au crescut cu pro­cente cuprinse între 20% şi 155% în 2022 faţă de anul trecut, din datele de la Terapia Cluj, al doilea cel mai mare producător local de medicamente.

Astfel, o folie PVC transparentă care în 2021 costa aproape 10 lei, în 2022 a ajuns să coste aproape 19 lei, iar în cazul amidonului de porumb modificat de exemplu, preţul a ajuns la 81 lei, de la 32 lei cât era cu un an în urmă.

„Materiile prime costă cu 50% în plus faţă de anul trecut. Problema pe care noi o semnalăm nici măcar nu sunt costurile acestea, cât disponibilitatea acestor materii prime şi materiale. Timpul de aşteptare este de un an, le luăm din import. Pentru sticla brună, folia de aluminiu sunt foarte puţine companii la nivel global care le mai produc“, a spus pentru ZF Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj.

Creşterea preţurilor la am­balajele folosite în fabricile de medicamente reprezintă o provocare pentru fabricile locale, mai ales că, în cazul medicamentelor cu prescripţie me­dicală, preţul este re­glementat, astfel că nu pot transfera costurile de producţie mai mari de la an la an în preţul final.