România, aşezată la marginea Europei şi cu războiul la graniţă, începe să iasă de pe radarul giganţilor din energie. Enel şi E.ON îşi analizează poziţiile locale. CEZ caută cumpărător. Americanii au plecat. „Totul este de vânzare“

Autor: Roxana Petrescu 27.10.2022

De la naţionalizări până la vânzarea campionilor naţionali, totul este acum pe masa negocierilor din lumea energiei, agresiunea Rusiei asupra Ucrainei pornind un val de reorganizări fără precedent în sector. În ciuda potenţialului mereu vânturat prin faţa investitorilor, geografia începe să conteze mult în ochii greilor din energie, iar aici România pierde puncte.

Potrivit presei elene, Compania Publică de Electricitate a Greciei – PPC, cu o valoare de piaţă de 2,33 mld. euro, vrea să cumpere 70% din operaţiunile Enel din România, într-o tranzacţie de 1,3 mi­liarde de euro.

„Sunt multe semne de întrebare în contextul crizei energetice actuale“, scriu totuşi junaliştii de la portalul BizNews.gr, una dintre platformele pe care a apărut ieri ştirea. La începutul lunii septembrie, Georgios Stassis, şeful PPC, ar fi spus că societatea continuă să studieze obiective de achiziţie în afara Greciei, iar în lunile următoare se aşteaptă să fie anunţată o mişcare majoră în România, a mai scris publicaţia MonoNews.gr.

Stassis cunoaşte foarte bine piaţa din România şi operaţiunile Enel de aici, în contextul în care în perioada 2016-2019 grecul a ocupat funcţia de CEO şi country manager al Enel România. Până la închiderea ediţiei, PPC nu a comentat oficial aceste informaţii. Oficial, reprezen­tanţii Enel au precizat că „politica grupului este de a nu comenta zvonuri de piaţă.“