ZF Live. Christian Năsulea, Facultatea de Istorie Bucureşti: Prognozele spun că zona euro intră în recesiune, dar în România economia va creşte. Cum ar putea România să evite criza?

Autor: Răzvan Botea 28.10.2022

ZF Live. Christian Năsulea: Prognozele spun că zona euro intră în recesiune, dar în România economia va creşte. Cum ar putea România să evite criza?



Preţul scăderii preţurilor: este nevoie de recesiune ca să scadă inflaţia? Da, răspund economiştii.

Aproape toate instituţiile internaţionale şi analiştii financiari dau ca sigură recesiunea din zona euro în 2023, iar pentru SUA, cea mai mare economie a lumii şi principala piaţă pentru produsele europene, perspectivele nu sunt mai bune. În aceeaşi vreme însă, pentru România toate prognozele vorbesc de creştere economică, chiar dacă avansul PIB va încetini. Cum este posibil însă ca toate marile economii, şi în acelaşi timp pieţe de desfacere pentru produsele româneşti, să intre în criză, dar România să fie o oază de creştere economică?

„Sectorul privat este cheia, el duce în spate toate lucrurile. Din păcate, suntem afectaţi de deciziile care se iau la nivelul statului. Dacă este să ajungem la o situaţie bună, evitând o criză, cu o recesiune de scurtă durată, este pentru că firmele din România vor reuşi să crească productivitatea economică suficient de mult încât de acolo să se echilibreze lucrurile“, a spus la ZF Live Christian Năsulea, profesor de economie la Facultatea de istorie de la Universitatea din Bucureşti.